Οι διακοπές τελειώνουν, τα σχολεία ανοίγουν και όλοι ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά να επιστρέψουμε στις υποχρεώσεις μας. Ο κήπος μας μπαίνει και αυτός σε φθινοπωρινούς ρυθμούς, με τα καλοκαιρινά λαχανικά να σταματούν την παραγωγή τους και το έδαφος να ανυπομονεί να φιλοξενήσει τις φθινοπωρινές καλλιέργειες. Από λουλούδια και τα αρωματικά φυτά μέχρι τους θάμνους και τα δέντρα, το κλάδεμα κλαδιών και βλαστών τα βοηθά να ανανεωθούν και να παραμείνουν υγιή.

Ώρα για συμμάζεμα! Κάπου εδώ φτάνει στο τέρμα της η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των φυτών όλο το καλοκαίρι. Τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου την τιμητική τους έχουν τα κλαδέματα.

Μέσα στον Σεπτέμβριο:

Μάζεψε τα ξερά φύλλα από τον κήπο σου και κάνε τα compost, για να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο.

Κόψε τους ξερούς μίσχους από τα πολυετή φυτά (πχ αγάπανθο, ελίχρυσο κ.ά.)

Μάζεψε τα λουλούδια αμέσως μετά τον σχηματισμό των σπόρων τους.

Μάζεψε κολοκύθες.

Μπόλιασε ποώδη φυτά κατά τις ξηρές και ζεστές μέρες του μήνα.

Ξεκίνα τον τρύγο σε αμπέλια με όψιμες ποικιλίες.

Φύτεψε φυτά που ανθίζουν το φθινόπωρο και φυτά που συνεχίζουν την ανθοφορία τους και τους φθινοπωρινούς μήνες (πχ λαντάνα, βερβένα κ.ά.)

Εργασίες

◀ Φύτεψε/Μεταφύτευσε
◀ Πότισε
◀ Φύτεψε γκαζόν
◀ Όργωσε
◀ Απομάκρυνε τα ξερά φύλλα
◀ Κόψε κορμούς για το χειμώνα
◀ Κούρεψε τους θάμνους
◀ Αραίωσε και κούρεψε το γκαζόν

Συμβουλές

Μπορείς να συντηρήσεις στο ψυγείο τα υπόλοιπα κομμάτια από την κολοκύθα που έκοψες. Φρόντισε όμως πρώτα να αφαιρέσεις τους σπόρους της για μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησή της.

Πρόσθεσε υπολείμματα φαγητών (πχ μπανανόφλουδες) στα ξερά φύλλα που μάζεψες για να τα μετατρέψεις σε compost. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεις τα ποσοστά διαφόρων θρεπτικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων που θα προστεθούν στο έδαφος.

Χρησιμοποίησε μούστο για παρασκευή γλυκών (πχ μουσταλευριά) ή μετέτρεψε τον σε πετιμέζι, τη συμπυκνωμένη δηλαδή εκδοχή του μούστου, το οποίο αποτελεί και πλούσια πηγή σιδήρου.

Φυτά του μήνα

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα φυτά που μπορούν να στολίσουν έναν φθινοπωρινό κήπο. Για παράδειγμα η λαντάνα και το γεράνι με τα άνθη τους που τα συναντάμε σε πολλούς χρωματικούς συνδυασμούς. Άλλο χαρακτηριστικό φυτό του φθινοπώρου είναι ο κατιφές. Επίσης, η πικροδάφνη, η βερβένα, το κυκλάμινο και το χρυσάνθεμο είναι κάποια ακόμη από τα φυτά που έχουν άνθη κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.

Για να βοηθήσεις στην καλή ανάπτυξη των καλλωπιστικών φυτών σου φρόντισε:
Να επιλέγεις το κατάλληλο φυτόχωμα.
Να προσθέτεις περλίτη στο χώμα κατά τη φύτευση για να αυξάνεις το πορώδες του εδάφους.
Να ποτίζεις χωρίς να  βρέχεις τα φύλλα και τα άνθη του φυτού.

Υλικά για compost

Τα υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για την παραγωγή compost είναι πολλά, όπως:
Ξερά φύλλα από τον κήπο.
Κατακάθια από καφέ.
Νερό όπου έβρασαν πατάτες, χόρτα κτλ.
Τσόφλια αυγών.
Στάχτη από το τζάκι.
Φλούδες από φρούτα και λαχανικά.

top