Η βιωσιμότητα του σπιτιού σου δεν ωφελεί απλώς το περιβαλλοντικό αντίκτυπο, ούτε τους μειωμένους λογαριασμούς, αλλά εξασφαλίζει και την υγεία και την ασφάλεια για εσένα και για την οικογένειά σου. Φυσικά, τα οφελη της βιωσιμότητας και της αειφορίας είναι συνολικά και δεν μπορούν να διαχωριστούν από την προστασία του περιβάλλοντος και τους φυσικούς πόρους, που όπως όλοι γνωρίζουμε δεν είναι απεριόριστοι. Ας δούμε μαζί μερικές ιδέες για να κάνουμε το μικρό μας σπίτι μας πιο βιώσιμο και πράσινο, όσο και το μεγαλύτερο σπίτι μας τον πλανήτη!

Μπορεί οι μεγάλες αλλαγές να φαίνονται κάποιες φορές αποτρεπτικές, ωστόσο υπάρχουν και εύκολοι τρόποι να μειώσεις το ενεργειακό σου αποτύπωμα και να βάλεις στη λίστα των στόχων σου τη βιωσιμότητα του σπιτιού σου!

Βιωσιμότητα με ανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση

Σίγουρα, η βιωσιμότητα συναντά τη φιλοσοφία του zero waste! Θα έχεις δει αρκετές φορές τεχνοτροπίες, ανακατασκευές και τρόπους ανακύκλωσης των ήδη χρησιμοποιημένων προϊόντων, όπως μπουκάλια που έγιναν λάμπες ή παλέτες που έγιναν καναπέδες! Εκτός από αποτέλεσμα προσωπικής δημιουργικότητας, είναι ένας έξυπνος τρόπος για να δώσεις μια δεύτερη ζωή στα υλικά που βρίσκονται σε καλή κατάσταση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν! 
Φυσικά, η βιωσιμότητα εμφανίζεται στην τέχνη, αλλά είναι σημαντική και η πρακτική της εφαρμογή: στην καθημερινή ανακύκλωση! Η ανακύκλωση βασίζεται στην χωριστή συλλογή των συσκευασιών και υλικών με σκοπό τη δημιουργία νέων προϊόντων με ήδη χρησιμοποιημένα υλικά! Είναι μια αρκετά γνωστή διαδικασία και πολύ σημαντική, γιατί έχει εφαρμογές ακόμα και σε προϊόντα που δεν έχεις σκεφτεί, όπως τα βιώσιμα έπιπλα! Για παράδειγμα όσον αφορά τον εξοπλισμό κουζίνας οι πράσινες πόρτες και προσόψεις συρταριών DELINIA ID αλλά και στη σειρά προϊόντων του brand Vienna, κατασκευάζονται με πάνελ από ανακυκλωμένα και πιστοποιημένα κατά FSC υπολείμματα ξύλου, ενώ η επίστρωση αποτελείται κατά 60% από ανακυκλωμένα μπουκάλια PET. Έτσι μπορείς με έξυπνες βιώσιμες επιλογές, να μετατρέψεις την κουζίνα σου σε ένα πραγματικά βιώσιμο μέρος του σπιτιού!

Βιωσιμότητα με έξυπνο φωτισμό!

Οι αμέτρητες επιλογές αγαθών στην αγορά συχνά οδηγεί τους ανθρώπους σε μια συνεχή κατανάλωση αντικειμένων και προϊόντων. Ωστόσο, αν εξετάσεις τις ανάγκες σου με οικολογικά κριτήρια, μπορείς να κάνεις την ίδια επιλογή, χωρίς να στερηθείς τίποτα σε χρηστικότητα! Αν σκεφτείς πως το 20% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει το σπίτι σου ευθύνεται στον ηλεκτροφωτισμό, ίσως είναι η ώρα να σκεφτείς τον εκσυγχρονισμό του φωτισμού του σπιτιού σου!

Μπορείς να κάνεις μία επιλογή που να είναι συνειδητή και να κατευθύνεται προς ανθεκτικά και ευέλικτα προϊόντα που έχουν οικολογικό αντίκτυπο. Η προσοχή στις τελικές επιλογές είναι ιδιαίτερα σημαντική για το περιβάλλον, αλλά και τη βιωσιμότητα του σπιτιού σου! Για παράδειγμα, αν επιλέξεις ένα ηλιακό φωτιστικό, που έχει σχεδιαστεί για τοποθετείται σε εξωτερικούς χώρους, αντεπεξέρχεται με αδιαβροχοποίηση στις καιρικές συνθήκες και λειτουργεί με φυσικό φωτισμό χωρίς να καταναλώνει ενέργεια, κάνεις μία ουσιαστική επιλογή βιωσιμότητας. Επίσης, φυσικά είναι πολύ αποτελεσματικό να υιοθετήσεις ενεργειακά αποδοτικές συσκευές όπως τις λάμπες LED σε κάθε χώρο κάνεις τα πρώτα βήματα στον δρόμο προς τη βιωσιμότητα!

Βιωσιμότητα με έξυπνη τεχνολογία

Περίπου το 45% της ενέργειας του σπιτιού σου καταναλώνεται για ανάγκες θέρμανσης και ψύξης. Για την αποφυγή περιττής κατανάλωσης ενέργειας λοιπόν, τώρα οικιακός αυτοματισμός μας συναντά την έξυπνη τεχνολογία και απλοποιεί ορισμένες λειτουργίες κάνοντας τις συσκευές σου ενεργειακά αποδοτικές.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι τώρα μπορείς να πετύχεις τη βιωσιμότητα με έναν θερμοστάτη! Ένας θερμοστάτης μπορεί να ρυθμίσει τη θέρμανση όταν εσύ λείπεις από το σπίτι ή κοιμάσαι ή έχεις ξεχάσει το air condition ανοιχτό! Ψάχνοντας λοιπόν για κατάλληλους θερμοστάτες, σου προτείνουμε να διαλέξεις έναν ασύρματο και προγραμματιζόμενο ο οποίος διατηρεί το σπίτι ζεστό και σε βοηθά να μειώσεις τις ενεργειακές δαπάνες.

Συγκεκριμένα, μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία αυτόματα και είναι εύκολος στον χειρισμό με ψηφιακή διασύνδεση και ψηφιακές ενδείξεις, ιδανικός για να προγραμματίζεις εύκολα πότε θα ενεργοποιηθεί η συσκευή όπως το καλοριφέρ, το αερόθερμό σου ή τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα που έχεις στο σπίτι! Επιπλέον,  μπορεί να ελεγχθεί από απόσταση από το τηλέφωνο για να φέρει τον απόλυτο έλεγχο στα χέρια σου, καθώς μπορεί να εξοικονομήσεις έως και 10-30% ενέργειας!

Βιωσιμότητα με χαμηλή κατανάλωση νερού

Για να περιβαλλοντική σταθερότητα, είναι σημαντικό να προσέχουμε και την κατανάλωση νερού του σπιτιού μας. Γι’ αυτό υπάρχουν τρόποι να ρυθμίσεις πόσο νερό ξοδεύεις με κάποια έξυπνα εξαρτήματα όπως τους έξυπνους προγραμματιστές ποτίσματος τους οποίους οποίους μπορείς να ρυθμίσεις από 1 μόλις λεπτό, για να φροντίζουν τον κήπο σου με βάση τις πραγματικές του ανάγκες. Επίσης, μπορείς να αλλάξεις τα καζανάκια του σπιτιού σου, αφού τα παλιά καζανάκια ξοδεύουν 3,5 φορές επιπλέον νερό σε σχέση με τα πιο σύγχρονα που έχουν τα νεότερα σπίτια. Είναι σημαντικό για τη βιωσιμότητα του σπιτιού σου να φροντίζεις να με έξυπνους τρόπους να μειώσεις τις περιβαλλοντικές δαπάνες.

Βιωσιμότητα με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Σίγουρα, στο σπίτι έχεις αρκετές συσκευές που χρειάζονται μπαταρίες για να λειτουργήσουν. Τηλεκοντρόλ τηλεόρασης, κλιματιστικού, παιχνίδια, ρολόγια, ραδιόφωνα και πολλές ακόμα συσκευές, καταλλήγουν συνολικά να δημιουργούν τη δική τους δαπάνη! Για αυτό λοιπόν υπάρχουν οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες οι οποίες έρχονται να αντικαταστήσουν τις αλκαλικές μπαταρίες που καταλήγουν κάθε μήνα στα απορρίμματα και τελικά επιβαρύνουν το περιβάλλον. Έχουν υψηλή απόδοση και είναι συμβατές με όλες τις καθημερινές συσκευές και να φορτίσουν ξανά και ξανά, προσφέροντας αντοχή και εξοικονόμηση! Είναι σημαντικό λοιπόν να πεις «ναι» και να υιοθετήσεις νέες συνήθειες στο σπίτι και να φέρεις πρακτικά τη βιωσιμότητα στη ζωή σου, με έναν θετικό αντίκτυπο για τον πλανήτη.

Mία «εύκολη» υπόθεση!

Ψάχνοντας τρόπους να ελαχιστοποιήσεις τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις περιττές ενεργειακές δαπάνες, έρχεται η βιώσιμη τεχνολογία σαν απάντηση! Τα βιώσιμα «πράσινα» σπίτια είναι πλέον μια επιταγή της εποχής και φυσικά με τις επιλογές μας υπογράφουμε και εμείς τη δική μας συμβολή στο πράσινο μέλλον του πλανήτη μας! Είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή να βελτιώσουμε όλοι το περιβάλλον που ζουμε και αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωή μας με έναν βιώσιμο και ωφέλιμο τρόπο για σένα και το «σπίτι» όλων μας!

top