Μονάχα το περιποιημένο γκαζόν μπορεί να αναδείξει στο μέγιστο τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας. Αλλά, πριν φυτέψετε το γκαζόν, είναι απαραίτητη η σωστή προετοιμασία του εδάφους.

Εάν επιθυμούμε να τοποθετήσουμε υπόγειο πότισμα ή να περάσουμε τα ηλεκτρικά καλώδια για το φωτισμό του κήπου μας, θα πρέπει να κάνουμε αυτές τις εργασίες κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του εδάφους.

Επίπεδο δυσκολίας

Ό,τι θα χρειαστείς

Απαραίτητα εργαλεία

  • 1 αλφάδι
  • 1 τρυπάνι
  • 1 τσάπα ή σκαπτικό μηχάνημα
  • 1 τσουγκράνα
  • 1 εργαλείο ισιώματος
  • 1 ρολό κήπου
  • 1 σποροδιανομέας

Απαραίτητα υλικά

  • σπόροι γκαζόν

Βήμα - Βήμα

  • Η προετοιμασία του εδάφους
  • Η σπορά του γκαζόν

Η προετοιμασία του εδάφους

Για να δημιουργήσουμε ή να ξαναφτιάξουμε εξολοκλήρου το γκαζόν, το έδαφος θα πρέπει να μην έχει ίχνος βλάστησης, να είναι καλά ανακατεμένο και αλφαδιασμένο.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια τσάπα, αλλά χρησιμοποιώντας σκαπτικό μηχάνημα σαφώς θα εξοικονομήσουμε χρόνο.

Ρυθμίζουμε τη λαβή σύμφωνα με το ύψος μας, έτσι θα μπορούμε να δουλέψουμε με ίσια την πλάτη μας.

Το πίσω σπιρούνι καθορίζει το βάθος της εργασίας: όσο το κατεβάζουμε τόσο οι φρέζες εισχωρούν σε βάθος στη γη. Πρέπει λοιπόν να το ρυθμίσουμε έτσι ώστε στο πρώτο πέρασμα να μην είναι πολύ χαμηλό.

Βάζουμε μπροστά την σκαφτική μηχανή και ξεκινάμε την πρώτη φάση της επεξεργασίας. Στο πρώτο στάδιο, θα πρέπει να κόψουμε τα χόρτα και τις ρίζες σκάβοντας ελαφρά.

Κατά διαστήματα σταματάμε για να αφαιρέσουμε τα κατάλοιπα με μια τσουγκράνα.

Συνεχίζουμε να περνάμε την σκαφτική μηχανή αφού ρυθμίσαμε το σπιρούνι να εισχωρεί περισσότερο σε βάθος. Το χώμα καλά ανακατεμένο σε κάθε κατεύθυνση θα εμφανίσει τις τελευταίες ρίζες και πέτρες που έχουν απομείνει. Τις αφαιρούμε με την τσουγκράνα.

Ένα τελευταίο πέρασμα προς την μία κατεύθυνση και μετά προς την άλλη: με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε θρυμματίσει τελείως και τους τελευταίους σβόλους.

Περνάμε την τσουγκράνα διασταυρώνοντας τα περάσματα. Μπορούμε επίσης να ισιώσουμε τυχόν εξογκώματα του χώματος αλφαδιάζοντας με το εργαλείο ισιώματος.

Περνώντας έπειτα το ρολό κήπου θα σταθεροποιήσουμε και θα ισιώσουμε ακόμα καλύτερα το έδαφος.

Η σπορά του γκαζόν

Υπάρχουν δύο περίοδοι για την σπορά: από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο και από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο.

Εάν σπείρουμε την άνοιξη το γκαζόν δεν θα "πνιγεί" από την φθινοπωρινή πτώση των φύλλων όπου υπάρχουν δέντρα.

Εάν αντίθετα σπείρουμε το φθινόπωρο το χωράφι θα μεγαλώσει πιο γρήγορα γιατί το έδαφος είναι ακόμα ζεστό.

Η πιο απλή μέθοδος συνιστάται στο να διασκορπίσουμε τους σπόρους με μια πλατιά χειρονομία της παλάμης μας και κίνησης του χεριού μας.

Σπέρνουμε την πρώτη φορά προς μια κατεύθυνση, προχωρώντας σε λωρίδες ενός περίπου μέτρου και κατόπιν σπείρουμε στην άλλη κατεύθυνση διασταυρώνοντας τα περάσματα.

Εάν χρησιμοποιήσουμε σποροδιανομέα, η διανομή των σπόρων θα είναι καλύτερη. Ο σποροδιανομέας λειτουργεί με έναν κάδο, οι ρόδες του οποίου ενεργοποιούν ένα μηχανισμό που απελευθερώνει τους σπόρους.Σέρνουμε το σποροδιανομέα στο χώμα σε παράλληλες λωρίδες.

Περνάμε την τσουγκράνα στην επιφάνεια για να θάψουμε ελαφρά τους σπόρους και να ευνοήσουμε την βλάστηση.

Τελειώνουμε περνώντας ελαφρά τον κύλινδρο ως ότου οι σπόροι να προσκολλήσουν καλά στο έδαφος.

Τις πρώτες ημέρες μετά την σπορά βρέχουμε το έδαφος τακτικά, αλλά χωρίς υπερβολή.

Όταν το γκαζόν θα έχει φτάσει το ύψος 2-3 εκατοστά, θα πρέπει να ξαναπεράσουμε τον κύλινδρο για να σταθεροποιήσουμε το χώμα γύρω από τις ρίζες.

Όταν το γκαζόν θα έχει ύψος περίπου 6-8 εκατοστά, μπορούμε να προχωρήσουμε στο κούρεμα του.

Σαν εντυπωσιακό καταπράσινο χαλί, το γκαζόν διακοσμεί τον κήπο σας, η τον μετατρέπει σε χώρο για παιχνίδι. Ενα καλοδιατηρημένο γκαζόν ανδεικνύει και τα έπιπλα κήπου δημιουργώντας μία όμορφη εικόνα για εσάς και τους επισκέπτες σας. Στη Leroy Merlin θα βρείτε σπόρους για όλες τις χρήσεις ή συνθήκες του κήπου σας.

Απόλαυσε το γρασίδι που πάντα ονειρευόσουν!Bonus tip: πέρα από την περιποίηση του κήπου, φρόντισε να διαλέξεις εγκαίρως και τα κατάλληλα έπιπλα κήπου για να απολαύσεις στο έπακρο τους εξωτερικούς σου χώρους!

top