ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
TOP

Πώς να ετοιμάσεις το βρεφικό δωμάτιο

Τα παιδιά αξίζουν πάντα το καλύτερο. Γι’ αυτό, ο χώρος στον οποίο θα μεγαλώσουν, θα παίξουν και θα ξεκουραστούν πρέπει να είναι ιδανικός, να εκφράζει την προσωπικότητά τους και να αποπνέει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Η έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένεια αποτελεί μια στιγμή σταθμό στη ζωή σας και προϋποθέτει πολλές αλλαγές. Σε αυτές εντάσσεται φυσικά και η προετοιμασία του βρεφικού δωματίου μέσα στο οποίο πρόκειται να περάσετε πολλές ώρες για την φροντίδα του μωρού σας. 

Μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στο χώρο μπορούν να τον μετατρέψουν σε μια όμορφη, ζεστή και ιδιαίτερη γωνιά του σπιτιού, που ακόμα και εσείς που αργήσατε να ξεκινήσετε με τις προετοιμασίες, θα είστε έτοιμοι μέχρι τη μεγάλη μέρα!


Το θέμα του δωματίου

Αρχικά, επιλέξτε το θέμα που θα έχει το δωμάτιο. Μια τέτοια απόφαση, πέρα από το όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα, θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα στην όλη διαδικασία επιλογής επίπλων, βασικού εξοπλισμού αλλά και της προίκας του μωρού. Μία βόλτα στην αγορά θα σας πείσει, αφού οι αμέτρητες επιλογές που υπάρχουν δεν θα μπορούν να περιοριστούν με κάποιο τρόπο αν δεν έχετε στο μυαλό σας μια κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα χρωματική. Η έμπνευση μπορεί να δημιουργηθεί από κάτι αγαπημένο σας, όπως η θάλασσα ή τα ζώα, ή να ανατρέξετε σε αγαπημένους σας παιδικούς ήρωες.

Μια ουδέτερη αλλά πολύ πετυχημένη λύση είναι τα μοτίβα με γεωμετρικά σχήματα, αστέρια ή ρίγες, που είναι ιδανικά όταν δεν γνωρίζετε ακόμα το φύλο του μωρού ή απλά θέλετε να είναι έκπληξη! Στην περίπτωση αυτή επιλέξτε ουδέτερο στυλ αλλά με έντονους συνδυασμούς και μοτίβα. Σίγουρα μην περιοριστείτε στα μπλε ή τα ροζ αλλά σε χρώματα ουδέτερα όπως παλ αποχρώσεις του κίτρινου ή του πράσινου.

Τ
ο χρώμα του δωματίου

Ύστερα, επιλέξτε χρώμα για το δωμάτιο. Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως το κάθε χρώμα επιδρά διαφορετικά στην διάθεση και τη ψυχολογία μας. Άλλοτε μας ζωντανεύει και άλλοτε μας χαλαρώνει. Ειδικά για το νέο μέλος της οικογένειας δεν επιθυμείτε σίγουρα να βρίσκεται σε ένα χώρο που το κάνει ανήσυχο ή το μελαγχολεί. Η γκάμα χρωμάτων είναι μεγάλη οπότε έχετε πολλές επιλογές. 

Τα θερμά χρώματα όπως πορτοκαλί, κίτρινο ή κόκκινο προκαλούν ζωντάνια και εγρήγορση με αποτέλεσμα να αυξήσουν τη διάθεση του παιδιού για παιχνίδι. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούνται σε μεγάλες επιφάνειες, μπορεί να επιδράσουν αρνητικά με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ανησυχία και προβλήματα στον ύπνο. Μην τα αποφύγετε εντελώς απλά παίξτε με αντιθέσεις ή χρησιμοποιήστε το σε σημεία και όχι σε ολόκληρες επιφάνειες. 

Τα ψυχρά χρώματα,όπως μπλε, πράσινο ή μωβ, μας προκαλούν γαλήνη και οι παλ αποχρώσεις τους αποτελούν ιδανικές επιλογές για παιδικά δωμάτια. Προσπαθήστε να μην πετύχετε μια αρκετά σκούρα απόχρωση γιατί το δωμάτιο μπορεί να βγει μουντό και να προκαλεί μελαγχολία. Το λευκό, τέλος, αποτελεί πάντα μια σίγουρη λύση που προτιμάται πολύ συχνά. 

Προτιμήστε και συνδυάστε το και με άλλους χρωματικούς τόνους σε παλ αποχρώσεις για να μην είναι ο χώρος  πολύ ουδέτερος και χωρίς  χαρακτήρα. Μην ξεχνάτε, ωστόσο , το ταβάνι! Είναι ένας κενός χώρος που πρέπει να εκμεταλλευτείτε με ευχάριστες πινελιές. Φανταστείτε απλά πόσες ώρες το μωρό σας ατενίζει την οροφή του δωματίου οπότε χρειάζεται ειδική μεταχείριση. 

Σημαντικό: Αν έχετε καθυστερήσει τις προετοιμασίες ως την τελευταία στιγμή, προτιμήστε οικολογικά χρώματα για να έχει στεγνώσει η φρέσκια μπογιά και να μην μυρίζει ο χώρος. Φυσικά, είναι καλό να τα προτιμάτε σε κάθε περίπτωση όταν πρόκειται για παιδικά δωμάτια.

Στολίστε το δωμάτιο ακόμη κι αν δεν το βάψετε. Για εσάς που δεν θέλετε να μπείτε στην διαδικασία να βάψετε όλο το δωμάτιο, μπορείτε να επιλέξετε έξυπνες λύσεις για να ανανεώσετε σχετικά τον χώρο και να αποπνέει μια παιδικότητα. Η λύση της μπορντούρας ή τεχνοτροπιών σε παιδικά σχέδια θα σας γλυτώσουν από την ταλαιπωρία βαψίματος ολόκληρου του χώρου αλλά θα δώσουν έναν τόνο αλλαγής.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε αυτοκόλλητα σε παιδικά σχέδια αναλόγως το φύλο του παιδιού. Τα αυτοκόλλητα είναι μια εύκολη λύση η οποία όταν το παιδί μεγαλώσει λίγο και μπορεί να μην του αρέσουν ή να θέλετε να τα ανανεώσετε να αφαιρεθούν χωρίς να καταστραφεί ο τοίχος. Τέλος, σκεφτείτε την λύση της ταπετσαρίας. Εύκολη και σύντομη στην εφαρμογή της, ντύνοντας μόνο έναν τοίχο, μπορεί να ανανεώσει και να ζωντανέψει όλο το δωμάτιο. Μπορείτε πάντα να ταιριάξετε στο στυλ και τα χρώματα του δωματίου  μαξιλάρια, υφάσματα και  κορνίζες ώστε οι αλλαγές να είναι ομοιόμορφες.
Διακοσμητικά, κορνίζες. και ρά
φια

Προνοήστε για την πρακτικότητα στο χώρο. Το βρεφικό δωμάτιο όσο περιποιημένο και τακτοποιημένο να είναι στην αρχή, είναι ένας χώρος που θα καταλήξει να γεμίσει με αρκετά πράγματα και τον περισσότερο καιρό να είναι ακατάστατο λόγω πίεσης χρόνου.

Για το λόγο αυτό, όσο κι αν σας αρέσουν τα διακοσμητικά, οι κορνίζες και τα αναμνηστικά θα σας στερήσουν πολύτιμο χώρο.

Εναλλακτικά, προσθέστε ράφια στα ψηλότερα σημεία προσθέτοντας διακοσμητικά ενώ στο ύψος των χεριών σας μπορείτε να τοποθετήσετε γάντζους με υφασμάτινες κρεμαστές θήκες τοποθετώντας τα απολύτως απαραίτητα. 


Ο φωτισμός του δωματίου

Ανανεώστε το φωτισμό του δωματίου. Ο φωτισμός για την ανάδειξη ενός δωματίου είναι το παν. Όσον αφορά όμως το βρεφικό δωμάτιο, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Είναι ωραίο για το δωμάτιο του μωρού να είναι φωτεινό και το παιδί να μαθαίνει να απολαμβάνει το φως και τον ήλιο.

Ωστόσο, για να έχει ήρεμο ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και να επιλέγετε εσείς πότε θέλετε τον ήλιο να εισέρχεται στο δωμάτιο και σε ποια κατεύθυνση επιλέξτε για τα παράθυρα του συγκεκριμένου δωματίου περσίδες ή στόρι σε ρολό.

Οι περσίδες σας δίνουν την επιλογή της συσκότισης αλλά και τη ρύθμιση  της κατεύθυνσης του φωτός. Όσον αφορά τα φωτιστικά, μπορείτε πάντα να επιλέξετε καλαίσθητα και μοντέρνα φωτιστικά  που θα ταιριάξουν με την συνολική διακόσμηση του δωματίου. Αλλά για να διαμοιράσετε το φως εκεί που το χρειάζεστε χρησιμοποιήστε μικρότερα φωτιστικά όπως κοντά στον πάγκο της αλλαξιέρας. Μην ξεχνάτε ότι θα χρειαστεί να αλλάξετε πολλές φορές το μωρό μέσα στη νύχτα και χρειάζεστε το σωστό φωτισμό.


Τα χαλιά

Όσον αφορά τα χαλιά που θα χρησιμοποιήσετε στο βρεφικό δωμάτιο, από πλευράς διακόσμησης, είναι ένα απαραίτητο στοιχείο. Τα χαλιά, μικρότερα ή μεγαλύτερα, θα κάνουν πιο ζεστό το χώρο και θα απολαμβάνετε να βρίσκεστε σε αυτόν. Ωστόσο, δείξτε προσοχή στο χαλί που θα επιλέξετε σε συνδυασμό με το πάτωμα που έχετε ώστε να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα λόγω της ολισθηρότητας  του χαλιού πάνω στο δάπεδο.

Προνοήστε να κολλήσετε ειδικές ταινίες κάτω από τα χαλιά σας για να είστε σίγουροι ότι δεν θα φύγουν από τη θέση τους και δεν θα γλιστράνε.