Θέλεις να παράγεις ηλεκτρισμό στο σπίτι σου μέσω ηλιακής ενέργειας; Ή μήπως έχεις ήδη μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στο σπίτι σου και θέλεις να μάθεις περισσότερα για την απόδοση, τη χρήση ή τη συντήρησή της; Σε αυτό τον οδηγό θα βρεις πρακτικές πληροφορίες για όλες τις περιπτώσεις. Έτσι, θα μπορέσεις να αξιοποιήσεις στο έπακρο μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, είτε είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας είτε αυτόνομη.

Με την αύξηση της ανησυχίας για την αλλαγή του κλίματος και τη βιωσιμότητα, η μετάβασή σου σε καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί όχι μόνο να μειώσει το κόστος των ενεργειακών σου λογαριασμών, αλλά και να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην προστασία του περιβάλλοντος. Κάνε το πρώτο βήμα προς ένα πιο πράσινο, πιο βιώσιμο μέλλον επιλέγοντας την ηλιακή ενέργεια. 

Πως να αξιοποιείς την ηλιακή ενέργεια μέσω των φωτοβολταϊκών συστημάτων
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα σου επιτρέπουν την μετατροπή της ηλιακή ακτινοβολίας σε αξιοποιήσιμη ηλεκτρική ενέργεια.Το ηλιακό πάνελ απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία. Όταν οι ακτίνες του ήλιου αλληλεπιδρούν με τα ηλεκτρόνια των κυψελών του,αυτα αρχίζουν να κινούνται δημιουργώντας μια ροή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει ηλεκτρικές συσκευές ή να αποθηκευτεί (μπαταρία) για μετέπειτα χρήση, προσφέροντας μια βιώσιμη και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.
Κατηγορίες φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεών

Οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες: αυτές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο και αυτές που λειτουργούν αυτόνομα από αυτό. Κάθε κατηγορία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα.

Οι συνδεδεμένες εγκαταστάσεις, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, συνδέονται στο ενεργειακό δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον ίδιο τον χρήστη, αλλά μπορεί να ενταχθεί στο γενικό δίκτυο ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, οι αυτόνομες εγκαταστάσεις λειτουργούν ανεξάρτητα από το δίκτυο ενέργειας. Η ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ αποθηκεύεται σε μπαταρίες για μετέπειτα χρήση. Αυτό επιτρέπει την παροχή ενέργειας ακόμα και κατά τις περιόδους χαμηλής ηλιακής ακτινοβολίας ή ακόμα και τη νύχτα.

Διαφορά ισχύος και ενέργειας

Η διαφορά μεταξύ ισχύος και ενέργειας είναι σημαντική για την κατανόηση της λειτουργίας των συστημάτων ενέργειας και τη χρήση τους στην καθημερινή ζωή μας. Η ισχύς αναφέρεται στο ρυθμό με τον οποίο μια συσκευή μετατρέπει ενέργεια. Συνήθως μετριέται σε κιλοβάτ ή μεγαβάτ (kW ή MW). Για παράδειγμα, η ισχύς ενός ηλιακού πάνελ μπορεί να είναι 300W, δηλαδή μετατρέπει 300W της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρική ενέργεια κάθε ώρα.

Από την άλλη πλευρά, η ενέργεια αναφέρεται στο συνολικό ποσό ενέργειας που καταναλώνεται ή παράγεται από μια συσκευή κατά μια διάρκεια χρόνου. Μετριέται σε κιλοβατώρες ή μεγαβατώρες (kWh ή MWh). Για παράδειγμα, αν ένας φούρνος χρησιμοποιεί 2 kW για μια ώρα, τότε η ενέργεια που καταναλώνει είναι 2 kWh. Έτσι, ενώ η ισχύς αναφέρεται στο ρυθμό μετατροπής ενέργειας, η ενέργεια αναφέρεται στο συνολικό ποσό ενέργειας που χρησιμοποιείται ή παράγεται κατά τη διάρκεια ενός χρονικού διαστήματος.

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση

Κάθε στοιχείο έχει τη δική του σημασία και λειτουργία στο σύνολο της εγκατάστασης. Το κύριο στοιχείο μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης είναι τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ αποτελούνται από φωτοβολταϊκά κύτταρα, τα οποία μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρική ενέργεια. Τα πάνελ τοποθετούνται συνήθως σε άμεση έκθεση στον ήλιο.

Το επόμενο σημαντικό στοιχείο είναι ο μετατροπέας (inverter). Ο μετατροπέας είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή της συνεχούς τάσης (12/24/48V) ,που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ, σε εναλλασσόμενης (220-230V) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι ή να διατεθεί στο δίκτυο ενέργειας.

Τέλος, συχνά υπάρχουν και μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας στο σύστημα. Οι μπαταρίες αυτές μπορούν να αποθηκεύουν την παραγόμενη ενέργεια για χρήση κατά τις περιόδους χαμηλής ή ανύπαρκτης ηλιακής ακτινοβολίας, όπως το βράδυ ή κατά τη διάρκεια συννεφιασμένων ημερών. Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης και την αποτελεσματική αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

Φωτοβολταϊκά Πάνελ
Μπαταρίες Φωτοβολταικών
Inverter
Εξαρτήματα Στήριξης
Μετρητές Ενέργειας

Είτε αναζητάς εξοικονόμηση χρημάτων, είτε θέλεις να κάνεις μια θετική επίδραση στον πλανήτη, η επένδυση σου σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα προς την κατεύθυνση των βιώσιμων ενεργειακών λύσεων.

top