Συχνό κούρεμα του γκαζόν από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, συχνό πότισμα, περιοδική εξαέρωση και προσθήκη λιπασμάτων: αυτή είναι μια απλή και εύκολη συνταγή για να έχουμε πάντα ένα τέλειο γκαζόν.

Θα χρειαστείτε

 • Απαραίτητα εργαλεία
 • 1 δράπανο
 • 1 τσουγκράνα
 • κλειδιά πολύγωνο
 • 1 χλοοκοπτική μηχανή
 • 1 λάστιχο και 1 βεντάλια ποτίσματος
 • 1 σποροδιανομέας
 • Απαραίτητα υλικά
 • λίπασμα που περιέχει άζωτο
 • φώσφορο και κάλιο
 • ζιζανιοκτόνο
 • Επίπεδο δυσκολίας

Το κούρεμα του γκαζόν

πάνω
Για να έχουμε ένα όμορφο γκαζόν και να απολάμβάνουμε τον κήπο μας και τα έπιπλα κήπου και όλα τα αξεσουάρ που τον πλαισιώνουν, θα πρέπει να το κουρεύουμε τακτικά.

Η επιλογή της χλοοκοπτικής μηχανής εξαρτάται από την επιφάνεια που θα πρέπει να κουρέψουμε και η αποτελεσματικότητα του κουρέματος εξαρτάται από το ακόνισμα της λάμας.

Το ύψος της κοπής μπορεί να ρυθμιστεί για να διασφαλίσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που το γκαζόν είναι ψηλό, περνάμε μια φορά την χλοοκοπτική μηχανή με το μέγιστο ύψος κοπής και κατόπιν ξαναπερνάμε χαμηλώνοντας το ύψος κοπής.

Περνάμε την χλοοκοπτική μηχανή μπροστά και πίσω προχωρώντας σε παράλληλες ζώνες. Αποφεύγουμε να δουλεύουμε όταν το γκαζόν είναι υγρό.

Το γκαζόν θα πρέπει να κόβεται περίπου μία φορά την εβδομάδα κατά την διάρκεια της βλάστισης, δηλαδή από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο.

Μπορείτε να προσθέσετε το κομμένο γκαζόν στο κάδο του compost μαζί με τα άλλα φυτικά απορρίματα για να βελτιώσετε την ποιότητά του.

Αν κόβετε τακτικά το γκαζόν σας, μπορείτε να αφαιρέσετε τον κάδο ώστε τα θρύμματα να παραμείνουν πάνω στο φρεσκοκουρεμένο γκαζόν και να λειτουργήσουν ως φυσικό λίπασμα: ονομάζεται τεχνική Mulching.

Το σωστό πότισμα

πάνω
Κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι απαραίτητο να ποτίζουμε τακτικά το γκαζόν για να ευνοήσουμε την ανάπτυξή του.

Ποτίζουμε τις μικρές επιφάνειες με ένα απλό λάστιχο κατά προτίμηση το βράδυ για να μην εξατμιστεί μέρος του νερού πριν απορροφηθεί από το χώμα.

Η σύνδεση με προγραμματιστή προσφέρει αυτόματο πότισμα και εξοικονόμηση νερού και χρόνου. Η πιο καλή λύση είναι χωρίς αμφιβολία το υπόγειο πότισμα.

Οι εκτοξευτήρες νερού, ή αλλιώς μπεκ, πρέπει να έχουν τοποθετηθεί έτσι ώστε η ακτίνα τους να καλύπτει όλη την επιφάνεια του γκαζόν. Και εδώ συνιστάται η χρήση προγραμματιστή αυτόματου ποτίσματος.

Χρήσιμες συμβουλές

πάνω
Στο τέλος της χειμερινής περιόδου, στις βόρειες περιοχές, ίσως είναι απαραίτητο να περάσουμε έναν κύλινδρο για να σταθεροποιήσουμε το χώμα που έχει παραμορφωθεί εξαιτίας του πάγου.

Κατά την διάρκεια της άνοιξης, το πέρασμα του ρολού μας επιτρέπει επίσης να πατήσουμε τις τούφες του γρασιδιού που μερικές φορές ανασηκώνονται από το έδαφος.

Η περιοδική εξαέρωση του εδάφους αποτρέπει το πέτρωμα που εμποδίζει τις ρίζες να αναπνεύσουν και το νερό να αποροφηθεί.

Τρυπάμε το χώμα σε τακτικά κοντινά σημεία χρησιμοποιώντας πιρούνα για μικρές επιφάνειες και εξαερωτήρα σε μεγάλες. Το αζωτούχο λίπασμα, αργής αποδέσμευσης είναι χρήσιμο συμπλήρωμα για την ανάπτυξη του γκαζόν κατά την διάρκεια της βλάστησης.

Αντιθέτως, το φθινόπωρο πρέπει να σταματήσουμε τη θεραπεία και να σκορπίσουμε στο γκαζόν σύνθετο άζωτο- φωσφορούχο- καλιούχο λίπασμα. Το ζιζανιοκτόνο αντιμετωπίζει τα ζιζάνια που φυτρώνουν, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο το γκαζόν.

Δεν αφήνουμε ξερά φύλλα για πολύ καιρό στο γκαζόν γιατί ευνοούν την ανάπτυξη βρυόφυτων.


Μια αποτελεσματική φροντίδα λίγους μήνες το χρόνο, θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα υγιές και λαμπερό γκαζόν.Bonus tip: πέρα από την περιποίηση του κήπου, φρόντισε να διαλέξεις εγκαίρως και τα κατάλληλα έπιπλα κήπου για να απολαύσεις στο έπακρο τους εξωτερικούς σου χώρους!
top