Ο καιρός περνάει γρήγορα, ο κήπος ξυπνά από τη χειμερία νάρκη και οι εργασίες του κήπου μπορούν να ξεκινήσουν. Για να μη χαθεί ο έλεγχος για όλες τις εργασίες που πρέπει να γίνουν τους επόμενους μήνες, καλό είναι να έχεις ένα πρακτικό ημερολόγιο με τις σημαντικότερες εργασίες κάθε μήνα.

Τι πιο όμορφο να ξεκινά ο μήνας με γιορτή και χαρά και ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι εκτός από το Μάιο φυσικά! Όπως και τον Απρίλιο, έτσι και αυτόν το μήνα οι εργασίες στον κήπο είναι πολλές. Αν δεν πρόλαβες όμως να τις ξεκινήσεις μην ανησυχείς! Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε. Προετοίμασε τον εαυτό σου και τον κήπο σου να υποδεχτούν το καλοκαίρι! Και μην ξεχνάς πως η ανταμοιβή των κόπων σου πλησιάζει!

Μέσα στον Μάιο

Σημαντικό
Σπείρε γκαζόν

Μην ξεχνάς τα τακτικά ποτίσματα, γιατί οι ανάγκες των φυτών σε νερό είναι μεγάλες ειδικά αυτών που βρίσκονται σε γλάστρες

Κούρευε τακτικά το γκαζόν (οπωσδήποτε μια φορά το δεκαήμερο)

Φύτεψε αρωματικά (π.χ. ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο κ.ά.)

Συνέχιζε να μεταφυτεύεις λαχανικά στον κήπο σου, όπως αγγούρια, μελιτζάνες, τομάτες, καρότα, κολοκυθάκια και πιπεριές

Μπορείς να σπείρεις κατευθείαν στο χώμα πεπόνια, καρπούζια, πιπεριές, τομάτες, καρότα, αραχίδες, μάραθο και φακές

Βασικές εργασίες:

Σημαντικό
Κούρεψε γκαζόν

Πότισε

Προστάτευσε τα φυτά σου από εχθρούς

Λίπαινε τα φυτά σου

Δέσε/ στήριξε τα φυτά σου

Καθάρισε τους εξωτερικούς χώρους

Καθάρισε αγριόχορτα

Τα κατάλληλα εργαλεία:

Σημαντικό
Χρήσιμες συμβουλές:

Σημαντικό
Τα αρωματικά φυτά θέλουν λίγη υγρασία. Προτίμησε τα τακτικά ποτίσματα με λίγη ποσότητα νερού. Αν αποφασίσεις να τα φυτέψεις στον κήπο τότε πρόσεξε να μην είναι κοντά σε φυτά που οι ανάγκες τους σε νερό είναι υψηλές.

Το Μάιο είναι η καταλληλότερη εποχή για να μεταφυτεύσεις φυτά που χρειάζονται μεγαλύτερη γλάστρα πλέον για να αναπτυχθούν.

Οι προληπτικοί ψεκασμοί των λαχανικών σου καθώς και η τοποθέτηση παγίδων και απωθητικών είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για να μην προσβληθούν τα φυτά από διάφορες ασθένειες όπως ωίδιο, περονόσπορο κ.ά.

Ξεκίνα να τοποθετείς στηρίγματα για τα κηπευτικά σου. Εκτός του ότι βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη των φυτών, κάνουν και τον κήπο σου να δείχνει περιποιημένος.

extra tips

Τα λαχανικά σου και οι ανάγκες τους σε νερό

Τα λαχανικά έχουν διαφορετικές ανάγκες σε νερό ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξής τους. Κατά τη μεταφύτευσή τους στο έδαφος έχουν υψηλές ανάγκες σε υγρασία για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον. Στη συνέχεια πρέπει να αραιώνεις λίγο τα ποτίσματα για να μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά το ριζικό σύστημα των λαχανικών. Στο στάδιο της ανθοφορίας έλεγχε το έδαφος ούτως ώστε να έχει επαρκή υγρασία αλλά όχι υπερβολική. Τέλος κατά το στάδιο της καρποφορίας πρέπει να ποτίζεις συχνά γιατί οι ανάγκες σε νερό των λαχανικών σου είναι αυξημένες.

Ο σχεδιασμός και η φροντίδα κήπου γίνονται παιχνίδι, με τους κόσμους κήπου της LEROY MERLIN! Κάνε τον σχεδιασμό του κήπου σου εδώ!Bonus tip: πέρα από την περιποίηση του κήπου, φρόντισε να διαλέξεις εγκαίρως και τα κατάλληλα έπιπλα κήπου για να απολαύσεις στο έπακρο τους εξωτερικούς σου χώρους!

top