Προστατεύστε τα φυτά σας από τη ζέστη! Μέχρι και οι τριανταφυλλιές, που αγαπούν τον ήλιο, υποφέρουν όταν έχει πολλή ζέστη. Φανταστείτε πως «νιώθουν» τα υπόλοιπα φυτά. Με μερικά απλά τεχνάσματα μπορείτε να τα προστατέψετε από τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής και να τα κρατήσετε υγιή όλο το καλοκαίρι.

Βρισκόμαστε επίσημα στην καρδιά του καλοκαιριού! Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ηλιόλουστες μέρες και οι ελάχιστες βροχές το επιβεβαιώνουν περίτρανα. Είναι πραγματικά απαραίτητο να ποτίζεις κάθε μέρα; Στην πραγματικότητα όχι. 

Μέσα στον Ιούλιο:

Κόψε τα μαραμένα άνθη από τις τριανταφυλλιές.

Πότισε προσεκτικά τα λαχανικά αποφεύγοντας τα φύλλα. Με αυτό τον τρόπο μειώνεις τον κίνδυνο ανάπτυξης μυκήτων. Ιδανικά θα μπορούσες να τοποθετήσεις πότισμα με σύστημα σταγόνας.

Τοποθέτησε παγίδες κόλλες στους κορμούς των οπωροφόρων δένδρων για να εμποδίσεις τις επιθέσεις από έντομα και μην ξεχνάς να τις επιβλέπεις τακτικά.

Σπείρε απευθείας στο χώμα αγγούρια, μπρόκολα, κουνουπίδια, φασόλια, λάχανα.

Μεταφύτεψε αγγούρια, μπρόκολα, κουνουπίδια, φασόλια, λάχανα, καρότα, κολοκύθια.

Μάζευε συχνά τομάτες, αγγούρια, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές και φράουλες.

Εργασίες

◀ Πότισε
◀ Κούρεψε το γκαζόν (χλοοτάπητα)
◀ Κούρεψε τους θάμνους

Συμβουλές

Τοποθέτησε αντικουνουπικά, απωθητικά και άλλες παγίδες ώστε να μειώσεις τις πιθανότητες προσβολής των κηπευτικών σου από έντομα καθώς και τις πιθανότητες καταστροφής τους από πτηνά, τρωκτικά κ.ά.

Αύξησε τη συχνότητα προσθήκης κομπόστ αλλά μείωσε την ποσότητα.

Πότιζε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Σύλλεξε σπόρους λαχανικών.

Αφαίρεσε ζιζάνια για να μην μειώσουν την παραγωγή των κηπευτικών και να μην επηρεάσουν την ανθοφορία των καλλωπιστικών φυτών που ανθίζουν τον Ιούλιο, όπως π.χ. ορτανσία, μπιγκόνια, γλαδιόλα.

Συλλογή σπόρων

Αν σου άρεσε πολύ κάποιο από τα λαχανικά που καλλιέργησες, τότε μπορείς να συλλέξεις τους σπόρους του για να διατηρήσεις την ποικιλία και να τους φυτέψεις ξανά την επόμενη χρονιά.

Η διαδικασία συλλογής και φύλαξης σπόρων είναι απλή.  Κόψε το λαχανικό που σου άρεσε και αφαίρεσε τους σπόρους του. Στη συνέχεια άφησέ τους να στεγνώσουν για περίπου 15-20 μέρες πάνω σε λαδόκολλα και όχι σε απλό χαρτί για να μην κολλήσουν. Έπειτα αποθήκευσε τους σε ξηρό και σκιερό μέρος.

Μια καλή λύση για να είναι προστατευμένοι από προσβολές τρωκτικών και εντόμων είναι να τοποθετηθούν σε γυάλινα βάζα.

Καλό είναι να γνωρίζεις ότι η καταλληλότερη ώρα για συλλογή σπόρων είναι αργά το απόγευμα, γιατί εκείνη την ώρα έχει εξατμιστεί η πρωινή υγρασία.

Για να έχεις καλή παραγωγή την επόμενη χρονιά πρέπει να σπείρεις υγιείς σπόρους. Ο διαχωρισμός υγιών από ακατάλληλους σπόρους είναι εύκολος. Για παράδειγμα στη τομάτα πριν αποξηράνεις τους σπόρους, τοποθέτησέ τους σε γυάλινο βάζο με νερό για 2-3 μέρες και κράτησε μόνο τους σπόρους όπου παρέμειναν στον πάτο, όσοι βρίσκονται στην επιφάνεια του νερού θεωρούνται ακατάλληλοι.

Extra Tip!

Εάν ποτίζεις τον κήπο κάθε 2-3 ημέρες, είτε χρησιμοποιώντας ένα κλασικό λάστιχο είτε σύστημα αυτόματου ποτίσματος, τα φυτά θα διατηρήσουν αρκετή υγρασία. Η καλύτερη λύση όταν ποτίζεις είναι να βάζεις το λάστιχο κοντά στα φυτά και να ποτίζεις έως ότου το έδαφος μουσκέψει ικανοποιητικά. Εάν σκάβεις συχνά το έδαφος γύρω από τα φυτά, το πότισμα θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό. Η πλέον κατάλληλη στιγμή για πότισμα είναι νωρίς το πρωί, όταν το έδαφος δεν είναι ακόμα πολύ ζεστό και έτσι λιγότερο πολύτιμο νερό θα εξατμιστεί κατά τη διάρκεια του ποτίσματος. Αυτόν το μήνα η παραγωγή των καλοκαιρινών λαχανικών βρίσκεται στο απόγειό της. Είναι πολύ όμορφο να απολαμβάνεις τους καρπούς των κόπων σου, γιατί αυτό σημαίνει ότι ως εδώ τα έχεις καταφέρει πολύ καλά! Για να συνεχίσεις έτσι θυμήσου πως ο κύριος στόχος αυτού του μήνα είναι να προφυλάξεις τον κήπο σου από τη ζέστη.

top