Ο δεύτερος μήνας της άνοιξης είναι εδώ! Η γύρη, τα ανθισμένα μπουμπούκια και οι ηλιόλουστες μέρες το επιβεβαιώνουν περίτρανα. Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν αυτό το μήνα είναι πολλές. Ελπίζουμε να σε βοηθήσουμε να τις οργανώσεις σωστά και να τις ευχαριστηθείς.

Πιάσε τα εργαλεία σου με κέφι για να δημιουργήσεις τον πιο όμορφο και ξεχωριστό κήπο!

Μέσα στον Απρίλιο

Σημαντικό
Κάλυψε τυχόν κενά που μπορεί να υπάρχουν στο γκαζόν.

Κλάδεψε τους θάμνους που χρησιμεύουν ως φράχτες, καθώς και τις τριανταφυλλιές. Επίσης, επειδή ως τον Απρίλιο έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία των εσπεριδοειδών, αλλά και των υπόλοιπων αειθαλών δένδρων μπορείς να κλαδέψεις και αυτά.

Προμηθεύσου τα κατάλληλα λιπάσματα με βάση τα χαρακτηριστικά του εδάφους σου.

Εξασφάλισε υψηλά επίπεδα υγρασίας του εδάφους πριν τις σπορές και τις φυτεύσεις.

Ξεκίνα να μεταφυτεύεις τα ανοιξιάτικα λαχανικά (σπορόφυτα) στο έδαφος. Τέτοια λαχανικά είναι τα κολοκύθια, οι τομάτες, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές και τα αγγούρια.

Φύτεψε πατάτες, κρεμμύδια, καρότα και φράουλες.

Σπείρε ετήσια καλλωπιστικά φυτά με πολύχρωμα λουλούδια, όπως για παράδειγμα μαργαρίτα, βερβένα, σκυλάκι, πετούνια, διμορφοθήκη κ.ά.

Ξεκίνα τα προληπτικά ψεκάσματα. Κύριος στόχος αυτών των ψεκασμών είναι η αποφυγή εμφάνισης μελίγκρας και κάμπιας.

Βασικές εργασίες:

Σημαντικό
Άρχισε με το κούρεμα του γκαζόν.

Αφαίρεσε παραφυάδες, ξεχορτάριασε.

Ράντισε.

Άρχισε ποτίσματα.

Καθάρισε τους εξωτερικούς χώρους.

Καθάρισε αγριόχορτα.

Κλάδεψε και κόψε κορμούς.

Τα κατάλληλα εργαλεία:

Σημαντικό
Χρήσιμες συμβουλές:

Σημαντικό
Φρόντισε πριν τη φύτευση να έχεις εφαρμόσει βελτιωτικά εδάφους (π.χ. compost).

Πριν τη μεταφύτευση των έτοιμων φυτών να ελέγχεις πάντα την ευρωστία τους. Κατά τη φύτευσή τους μην ξεχνάς να προσέχεις η μπάλα χώματος (στην οποία περιέχονται οι ρίζες του φυτού) να μην έρθει σε επαφή με κοκκώδη λιπάσματα που χρησιμοποιήθηκαν πριν τη φύτευση.

Κατά το κλάδεμα οι τομές στα κλαδιά πρέπει να γίνονται με κλίση 45 μοιρών και σε μικρή απόσταση από τον τελευταίο οφθαλμό. Κατά την εργασία του κλαδέματος επίσης προσπάθησε να μην τραυματίσεις το φυτό για την αποφυγή προσβολών από βακτήρια, ιούς και μύκητες.

Σχημάτισε περιφράξεις γύρω από τα λαχανικά για να αποτρέψεις την είσοδο ζώων (π.χ. γάτες) τα οποία πιθανόν να καταστρέψουν τα κηπευτικά σου.

Φύτευε αραιά τα λαχανικά σου για να είσαι σίγουρος ότι δέχονται τον κατάλληλο αερισμό και φως για την ανάπτυξή τους. Επίσης με αυτόν τον τρόπο μειώνεις και τις πιθανότητες προσβολής τους από ασθένειες.

extra tips

Τίποτα δεν πάει χαμένο

Μια οικονομική και «πράσινη» πρόταση είναι να φτιάξεις το δικό σου compost. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας μικρός χώρος στον κήπο σου και ένας κάδος κομποστοποίησης. Έτσι, λοιπόν, μπορείς να αξιοποιήσεις τα ξερά αγριόχορτα, τα κομμένα κλαδιά καθώς και το γκαζόν που έκοψες. Για την παραγωγή αυτού του εξαιρετικού βελτιωτικού εδάφους εκτός από τα υλικά που προέρχονται από τον κήπο σου μπορείς να χρησιμοποιήσεις και υλικά που προέρχονται από την κουζίνα σου, όπως τσόφλια αυγών, υπολείμματα καφέ, φλούδες φρούτων κ.ά.. Ιδανική προσθήκη επίσης αποτελεί και η στάχτη από το τζάκι.

Ο σχεδιασμός και η φροντίδα κήπου γίνονται παιχνίδι, με τους κόσμους κήπου της LEROY MERLIN! Κάνε τον σχεδιασμό του κήπου σου εδώ!Bonus tip: πέρα από την περιποίηση του κήπου, φρόντισε να διαλέξεις εγκαίρως και τα κατάλληλα έπιπλα κήπου για να απολαύσεις στο έπακρο τους εξωτερικούς σου χώρους!"

top