Πιθανότατα δεν θα σε κάνουν να πετάξεις όπως τα χαλιά στα παραμύθια, αλλά τα κατάλληλα χαλιά είναι το ίδιο μαγικά και θα απογειώσουν την αισθητική των δωματίων σου. Ωστόσο, η επιλογή τους δεν είναι εύκολη, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

Μέγεθος, χρώμα, style, υλικό: για να αποφύγεις τα λάθη, χρειάζεται η σωστή καθοδήγηση!

Γιατί να βάλω χαλιά;

Προσδίδουν χαρακτήρα σε κάθε δωμάτιο: Από κλασσικά χαλιά μέχρι μοντέρνα χαλιά και διαδρόμους, είναι αδύνατο να μην βρεις ένα που θα κάνει το σπίτι σου μοναδικό.

Αλλάζουν εύκολα: Όπως και τα άλλα υφάσματα, τα χαλιά μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία σου για ανανέωση χωρίς να χρειαστείς να ξοδέψεις πολλά χρήματα.

Εναρμονίζουν τους χώρους και τους κάνουν να φαίνονται μεγαλύτεροι: Το χαλί είναι επίσης ένας εξαιρετικός σύμμαχος για να οριοθετήσεις τα διάφορα τμήματα του σπιτιού σου. Αν έχεις έναν ανοιχτό χώρο, βάλε ένα χαλί κάτω από το τραπέζι ή κάτω από τον καναπέ και τις πολυθρόνες, για να χωρίσεις την τραπεζαρία ή χώρους με ανοιχτή διαρρύθμιση. Αυτό το κόλπο είναι επίσης φανταστικό για να προσθέσεις την αίσθηση μεγαλύτερης επιφάνειας, επιλέγοντας ένα χρώμα που ταιριάζει αρμονικά με το πάτωμα.

Χαλιά για κάθε δωμάτιο:

Σαλόνι: Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις το δίλημμα της επιλογής του κατάλληλου χαλιού για το σαλόνι σου, θυμήσου το μέγεθος του χώρου. Εάν το σαλόνι είναι μικρό, μπορείς να τοποθετήσεις το χαλί μπροστά από τα μπροστινά πόδια του καναπέ και των πολυθρόνων για μια άνετη αίσθηση. Αν το δωμάτιο είναι μεσαίο, μια επιλογή είναι να το καλύψεις με μερικά από τα καθίσματα. Σε ένα μεγάλο σαλόνι, μπορείς να επιλέξεις ένα μεγάλο χαλί που θα καλύπτει σχεδόν ολόκληρο τον χώρο, δημιουργώντας ένα ενιαίο περιβάλλον για όλα τα έπιπλα σου. Με αυτές τις συμβουλές, θα επιλέξεις το ιδανικό χαλί για το σαλόνι σου και θα το αναβαθμίσεις αισθητικά.

Υπνοδωμάτιο: Όταν επιλέγεις το χαλί για το υπνοδωμάτιό σου, θυμήσου το μέγεθος και τη διαρρύθμιση του χώρου σου. Εάν το υπνοδωμάτιό σου είναι μικρό, μπορείς να επιλέξεις δύο μικρά χαλάκια, ένα για κάθε πλευρά του κρεβατιού, ή ακόμα και ένα ενιαίο χαλί που καλύπτει όλες τις πλευρές και το κάτω μέρος του κρεβατιού σου. Αυτό δημιουργεί μια συνεκτική αισθητική στο υπνοδωμάτιό σου.

Χαλιά
Διάδρομοι
Μοκέτες 
Χαλάκια

Άλλα είδη χαλιών:

Παιδικά χαλιά: Τα παιδικά χαλιά αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα στον κόσμο των παιδιών και της παιδικής διακόσμησης. Πρόκειται για χαλιά που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ειδικά για τις ανάγκες και τον κόσμο των μικρών μας φίλων, προσφέροντας τους έναν ασφαλή, άνετο και διασκεδαστικό χώρο για παιχνίδια και δημιουργικότητα. Κατασκευάζονται από υλικά χαμηλής τοξικότητας και συχνά διαθέτουν αντιολισθητική βάση, εξασφαλίζοντας ότι τα παιδιά μπορούν να παίζουν ασφαλώς χωρίς τον φόβο τραυματισμών. Επιπλέον, πολλά παιδικά χαλιά διαθέτουν ζωντανά και εκπαιδευτικά σχέδια, τα οποία ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και την εκπαίδευση των παιδιών.

Χαλιά καλοκαιρινά: Τα χαλιά εξωτερικού χώρου ξεχωρίζουν για την ανθεκτικότητά τους στις καιρικές συνθήκες. Κατασκευασμένα από υλικά που αντέχουν την υγρασία, τον ήλιο, και τη σκόνη, αυτά τα χαλιά προσφέρουν εξαιρετική αντοχή στο χρόνο. Έτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς φόβο σε καθημερινές δραστηριότητες στον εξωτερικό χώρο, όπως οικογενειακά γεύματα, συλλογή με φίλους ή απλά χαλάρωση υπό τον ανοικτό ουρανό.

Φροντίδα χαλιών

Εδώ είναι μερικά χρήσιμα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις:

Αν έχεις τη δυνατότητα, χτύπησε τα χαλιά σου έξω από το σπίτι για να αφαιρέσεις τη σκόνη και τα υπολείμματα. 

Για τον σκόρο, άφησε τα χαλιά σου στον ήλιο για μερικές ώρες κάθε τρεις μήνες και χρησιμοποίησε μια μεταξωτή βούρτσα για να αφαιρέσεις τυχόν αυγά των εντόμων.

Χρησιμοποίησε ατμό για απολύμανση και σκούπισε τα χαλιά σου συχνά με μια ηλεκτρική σκούπα. Αυτό θα διατηρήσει την υγιεινή τους και δεν θα κινδυνεύσεις να καταστρέψεις την υφή τους.

Τώρα που διαθέτεις τις γνώσεις και τις συμβουλές που απαιτούνται, είσαι έτοιμος να διατηρήσεις τα χαλιά σου πάντα σε άριστη κατάσταση και να απολαμβάνεις την ομορφιά και τη ζεστασιά που προσφέρουν στον χώρο σου.

top