Ψάχνεις γκαζόν για τον κήπο, τη βεράντα ή τους κοινόχρηστους χώρους σου; Ο συνθετικός χλοοτάπητας μοιάζει πολύ με το φυσικό γκαζόν και δεν απαιτεί συντήρηση. Σε αυτόν τον οδηγό, θα σου εξηγήσουμε τα χαρακτηριστικά αυτής της επιλογής, θα σου παρουσιάσουμε οικονομικά και δημοφιλή προϊόντα και θα σου δώσουμε πολλές χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τη σωστή επιλογή.

Έχεις τη δυνατότητα να εγκαταστήσεις συνθετικό χλοοτάπητα ακόμη και σε επιφάνειες από τσιμέντο ή πλακόστρωτες επιφάνειες χωρίς προβλήματα. Μπορείς να κάνεις τους εξωτερικούς χώρους σου φιλόξενους σε κάθε εποχή.

Τα πλεονεκτήματα του συνθετικού χλοοτάπητα

Το οπτικό αποτέλεσμα είναι ευχάριστο και αισθητικά ικανοποιητικό.

Οι βεράντες, οι κήποι και τα μπαλκόνια είναι πάντα σε τάξη.

Τα παιδιά παίζουν χωρίς να λερώνονται, γιατί δεν υπάρχει χώμα.

Δεν απαιτείται συντήρηση.

Δε χρειάζεται κοπή και λίπασμα.

Δεν χρειάζεται πότισμα και επομένως δεν καταναλώνετε νερό.

Το αποτέλεσμα είναι ρεαλιστικό.

Δεν υπάρχουν προβλήματα με έντομα όπως με το φυσικό γκαζόν.

Σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης το συνθετικό γκαζόν στραγγίζει και δεν αλλοιώνεται.

Δεν προκαλεί αλλεργίες και δεν είναι εύφλεκτο.

Μπορείς να το εγκαταστήσεις στο έδαφος, αλλά και σε τσιμέντο ή πλακόστρωτες επιφάνειες.

Πάχος και μέγεθος 

Το πάχος του συνθετικού χλοοτάπητα εξαρτάται από τη χρήση που σκοπεύεις να κάνεις. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συνθετικών γκαζόν στην αγορά και μπορείς να βρεις πάχη που κυμαίνονται από 6 έως 50 mm.

Αν θέλεις ένα γκαζόν για περιστασιακή χρήση και για εσωτερικούς χώρους, όπως για την κάλυψη δαπέδων από αίθρια και σταντ, ή βεράντες και σκεπαστές αυλές, μπορείς να επιλέξεις το πιο μικρό πάχος που κυμαίνεται από 6 έως 8 mm.

Για βασική χρήση σε κήπους και ακάλυπτες βεράντες, προτείνεται ένα ύψος που κυμαίνεται από 12 έως 25 mm.

Αν θες μια πιο ρεαλιστική εμφάνιση και μεγαλύτερη αίσθηση εξοικείωσης στην αφή, μπορείς να επιλέξεις ένα πάχος της τάξεως των 35 mm, το οποίο είναι κατάλληλο για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Αν προτιμάς μεγαλύτερη πυκνότητα και απαλότητα, και επιθυμείς ένα συνθετικό γκαζόν για επιφάνειες με μεγάλες διαστάσεις και χώρους παιχνιδιού, μπορείς να επιλέξεις ένα πάχος της τάξεως των 45 mm. 

Τέλος, αν ψάχνεις γκαζόν για μεγάλες εκτάσεις σε οικισμούς, δημόσιους και ψυχαγωγικούς χώρους όπου υπάρχει μεγάλη ροή ανθρώπων και συνεχής διέλευση, τότε μπορείς να επιλέξεις ένα πάχος της τάξεως των 50 mm, που προσφέρει τη ρεαλιστική εμφάνιση ενός φυσικού γκαζόν και μεγαλύτερη αντοχή.Ελαστική μνήμη και πυκνότητα

Όταν αναζητάς τον κατάλληλο τύπο του τεχνητού χλοοτάπητα, πρέπει να λάβεις υπόψη τη χρήση που θα του δώσεις. Αν το συνθετικό γκαζόν θα χρησιμοποιηθεί εσωτερικά, τότε μπορείς να επιλέξεις ένα γκαζόν με μικρό πάχος. Αν όμως επιθυμείς ένα πιο πυκνό γκαζόν, που έχει μεγαλύτερο πάχος, θα πρέπει να προσέξεις και την ελαστική μνήμη των ακίδων. Η ελαστική μνήμη είναι ένα χαρακτηριστικό που επηρεάζει το πώς οι ακίδες επιστρέφουν στην κάθετη θέση και αν δεν συνθλίβονται.

Για να αξιολογήσεις την πυκνότητα των ακίδων, δηλαδή τον αριθμό ακίδων σε σχέση με το μέγεθος του συνθετικού χλοοτάπητα, μπορείς να επιλέξεις νήματα με ολόκληρο το σώμα αν προτιμάς την απαλότητα στην αφή. Αν, από την άλλη πλευρά, το κριτήριο σου είναι η απαλότητα όταν περπατάς, τότε πρέπει να εστιάσεις στην ελαστική μνήμη. Όσο μεγαλύτερη είναι η ελαστική μνήμη του συνθετικού γρασιδιού, τόσο πιο απαλή θα είναι η αίσθηση κατά το πάτημα.


Ικανότητα αποστράγγισης

Όταν επιλέγεις συνθετικό χλοοτάπητα, ένα σημαντικό κριτήριο είναι η ικανότητα αποστράγγισης του. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που παίζει μεγάλο ρόλο και δεν πρέπει να το αγνοείς. Για να αποφύγεις προβλήματα στασιμότητας, συνιστούμε να επιλέξεις ένα ποιοτικό προϊόν που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση του νερού στους υπαίθριους χώρους, όπως μπαλκόνια, βεράντες και κήπους, χωρίς να υποστεί ζημιά. 

Το συνθετικό γρασίδι αποστραγγίζεται μέσω τρυπών που επιτρέπουν στο νερό να απομακρύνεται, ακόμα και κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης. Καλό είναι να έχεις υπόψη σου ότι η ικανότητα αποστράγγισης θα διαφέρει ανάλογα με το αν ο χλοοτάπητας είναι εγκατεστημένος σε έδαφος με καλή αποστράγγιση ή σε περιοχή με τσιμέντο. 

Επιλέγοντας προσεκτικά και λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω συμβουλές, μπορείς να απολαύσεις το συνθετικό γρασίδι χωρίς ανησυχίες για την αποστράγγισή του και να απολαμβάνεις τον υπαίθριο χώρο σου όλο τον χρόνο.


Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές και θα βρεις τον ιδανικό χλοοτάπητα που ταιριάζει απόλυτα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου. Απόλαυσε την όμορφη πράσινη ατμόσφαιρα που θα προσθέσει στον χώρο σου, χωρίς τα προβλήματα της συντήρησης του φυσικού γκαζόν. Επίλεξε τον κατάλληλο τύπο, μέγεθος και πάχος, και απόλαυσε μια περιποιημένη εξωτερική περιοχή που θα σου χαρίζει χαμόγελα και χαλάρωση σε κάθε βήμα σου!

Ανακάλυψε όλες τις επιλογές εδώ!

top