Τα κλιματιστικά είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος ψύξης του χώρου σας. Η ενεργειακή απόδοση των κλιματιστικών με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών έχουν μειώσει την κατανάλωση ενέργειας (π.χ Α+++ κλιματιστικά) και πλέον η χρήση τους θεωρείται η πιο σωστή και «έξυπνη» λύση κόστους/απόδοσης. Επίσης τους χειμερινούς μήνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια αξιόπιστη λύση για την θέρμανση του χώρου σας.

Παράλληλα, τα φορητά κλιματιστικά έχουν σαν μεγαλύτερο πλεονέκτημα τους τη δυνατότητα μεταφοράς σε άλλο δωμάτιο στο σπίτι. Οι φορητές μονάδες έχουν αρκετά μικρότερη κατανάλωση από ένα κεντρικό κλιματιστικό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αυτόνομη μονάδα ή για να συμπληρώσουν ένα κεντρικό κλιματιστικό, για να επιτευχθεί η απαιτούμενη θερμοκρασία. Ποια είναι όμως τα βασικά κριτήρια για την αγορά κλιματιστικού;

Υπολόγισε τα BTU ανάλογα με τα τ.μ. που θες να καλύψεις:

Η απαιτούμενη ισχύς του κλιματιστικού μετριέται σε BTU (British Thermal Unit), και εξαρτάται τόσο από τον όγκο του δωματίου, όσο και από τη μόνωση, τον όροφο και προσανατολισμό του χώρου, τον αριθμό ατόμων που ζουν στο χώρο, καθώς και την ισχύ των υπόλοιπων  ηλεκτρικών συσκευών που βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

Ενδεικτικά ισχύουν οι παρακάτω γενικές προδιαγραφές:
Κλιματιστικά 9000 BTU, ιδανικά για χώρους έως 18m2
Κλιματιστικά 12000 BTU, ιδανικά για χώρους έως 24m2
Κλιματιστικά 18000 BTU, ιδανικά για χώρους έως 36m2
Κλιματιστικά 24000 BTU, ιδανικά για χώρους έως 48m2

Ιδανικά η ισχύς του κλιματιστικού σας θα είναι λίγο ανώτερη από την αναγκαία, καθώς στην αντίθετη περίπτωση η επιθυμητή θερμοκρασία θα επιτευχθεί πιο αργά και το κλιματιστικό θα κάψει περισσότερη ενέργεια.

Μην ξεχάσεις το κλιματιστικό σου να είναι Inverter!

Βάση της επιθυμητής θερμοκρασίας και τις απώλειες του χώρου, τα κλιματιστικά inverter έχουν την δυνατότητα να ρυθμίζουν αυτόματα την ισχύ τους. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουν πιο γρήγορα την επιθυμητή θερμοκρασία, και την διατηρούν καθ όλη τη διάρκεια της χρήσης τους. Αντίθετα, τα συμβατικά κλιματιστικά σταματούν τη λειτουργία τους όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία και ξανανάβουν όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει κάποιο όριο, με αποτέλεσμα οι επανεκκινήσεις να απαιτούν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Αυτό σημαίνει πως τα κλιματιστικά inverter είναι αθόρυβα, με μικρότερα κόστη λειτουργίας (έως και 50% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας) και με λιγότερες βλάβες. Τα κλιματιστικά inverter έχουν μεγαλύτερο κόστος αγοράς από τα κοινά κλιματιστικά, αλλά η απόσβεση είναι σχετικά άμεση (περίπου στα 2 έτη) λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης άρα και χαμηλότερων λογαριασμών ρεύματος.

Βρες την καλύτερη ενεργειακή κλάση:

Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηλεκτρικά προϊόντα που διατίθενται προς αγορά ή πώληση όπως τα κλιματιστικά, οι λευκές ηλεκτρικές συσκευές, οι λαμπτήρες, κ.α. θα πρέπει να έχουν ετικέτα ενεργειακής απόδοσης. Η ενεργειακή κλάση των συσκευών αναγράφονται με χαρακτήρες από το A έως το G, από τις περισσότερο στις λιγότερο αποδοτικές. Ωστόσο, με την προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των συσκευών έχουν ενταχθεί, σε πολλές περιπτώσεις, και οι βαθμοί Α+, Α++ και Α+++.

Η ενεργειακή απόδοση ψύξης περιγράφονται από τον συντελεστή EER (energy efficiency ratio) και η ενεργειακή απόδοση θέρμανσης από τον συντελεστή COP (coefficient of performance). Όσο υψηλότερη είναι η COP και EER, τόσο πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι το κλιματιστικό.

Διάλεξε το σημείο τοποθέτησης του κλιματιστικού!

Κάθε κλιματιστικό έχει τις ιδιαιτερότητες του, παρόλα αυτά η γενική αρχή είναι ότι ο κρύος αέρας δεν πρέπει να πέφτει απευθείας πάνω σε ανθρώπους.

Πιο συγκεκριμένα το κλιματιστικό πρέπει να τοποθετείται σε σημεία όπου ο αέρας μπορεί να κυκλοφορεί στο δωμάτιο, χωρίς να παρεμποδίζεται από έπιπλα, και παράλληλα να είναι προσβάσιμο από τεχνικούς για τη συντήρηση. Τέλος η εξωτερική μονάδα πρέπει να τοποθετείται σε σκιά, καθώς στην αντίθετη περίπτωση το κλιματιστικό καταναλώνει έως και 10% περισσότερη ενέργεια.

Συμβουλές συντήρησης κλιματιστικού:

Δεν υπάρχει λόγος να ρυθμίζουμε τους θερμοστάτες πολύ χαμηλά ή πολύ ψηλά. Το χειμώνα δε χρειάζεται να υπερθερμαίνουμε τους χώρους, αλλά αρκεί να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία στους 21°C και να αερίζουμε τακτικά. Το καλοκαίρι, η ιδανική θερμοκρασία είναι 25°C και δεν απαιτείται συστηματική χρήση του κλιματισμού.

Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου καλό είναι να μην ξεπερνάει του 10-12 βαθμούς. Η υγρασία του αέρα κυμαίνεται ιδανικά μεταξύ 40% και 60%.

Σε περιόδους που το κλιματιστικό δεν χρησιμοποιείται, καλό είναι να ανάβει 1 ώρα κάθε μήνα-δίμηνο, και τα φίλτρα να καθαρίζονται τόσο κάθε αρχή εποχής όσο και κάθε μήνα κατά τους μήνες χρήσης.

Extra tip!

Ψάξε επιπλέον χρήσιμες λειτουργίες! Μερικά μοντέλα κλιματιστικών διαθέτουν λειτουργίες που διευκολύνουν τη χρήση τους και βελτιώνουν τόσο την απόδοσή τους όσο και την ποιότητα του αέρα. Κάποιες από αυτές τις λειτουργίες είναι η λειτουργία ανεμιστήρα, αφύγρανσης, το φίλτρο κατά της σκόνης, turbo, η αθόρυβη λειτουργία, και η λειτουργία Sleep (αυτόματης απενεργοποίησης), ο αυτοκαθαρισμός, η λειτουργία Anticoldair, και τέλος το τηλεχειριστήριο και η οθόνη LCD.

top