Η επιλογή του υλικού για τα έπιπλα κήπου και γενικότερα εξωτερικού χώρου είναι πολύ σημαντική καθώς καθορίζει τόσο το αισθητικό αποτέλεσμα όσο και τη συντήρηση και τρόπο αποθήκευσης που θα απαιτούν.

Τα έπιπλα εξωτερικού χώρου είναι κατάλληλα τόσο για τον κήπο, όσο και για τη βεράντα, την ταράτσα ή όποιο άλλο εξωτερικό χώρο χρειάζεται να επιπλώσεις.

Πλαστικό

Πλεονεκτήματα
Η επιλογή του πλαστικού για τα έπιπλα του κήπου παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα.

Αρχικά η τιμή του: τα πλαστικά έπιπλα κήπου είναι τα πιο οικονομικά στην αγορά.

Η συντήρηση είναι πολύ απλή και δεν έχει πολλές δυσκολίες.

Το βάρος του τραπεζιού και των καρεκλών είναι ελάχιστο: συνεπώς η μετακίνηση και η τακτοποίηση του σαλονιού κήπου γίνεται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Κάποια έπιπλα αποσυναρμολογούνται με αποτέλεσμα η τακτοποίηση τους να απαιτεί ελάχιστο χώρο.Τα χρωματιστά έπιπλα κήπου ταιριάζουν απόλυτα στον κήπο και ειδικά πάνω σε γκαζόν.

Σημαντικό
Το σημαντικότερο μειονέκτημα του πλαστικού είναι η πολύ απλή αισθητική του. Σαν υλικό δεν χαρίζει τόσο φυσικό αποτέλεσμα σε έναν κήπο όσο το ξύλο, το rattan ή το μπαμπού.

Αν μείνει εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα και στον ήλιο, το τραπέζι μπορεί να χάσει λίγο από τη γυαλάδα του και το πλαστικό μπορεί να φθαρεί με την πάροδο του χρόνου.

Συντήρηση
Ένα σφουγγάρι και σαπούνι είναι αρκετά για τον καθαρισμό του τραπεζιού.

Το χειμώνα, το τραπέζι μπορεί να παραμείνει έξω, κατά προτίμηση κάτω από ένα προστατευτικό πανί ώστε να μην υπάρξει καμία φθορά.

Μέταλλο (fer forgé)

Πλεονεκτήματα
Το σημαντικότερο πλεονέκτημά του είναι η δύναμη του: με σωστή συντήρηση μπορεί να φτάσει και τα 20 και πάνω χρόνια ζωής, καθώς δεν φθείρεται.

Επίσης τα μεταλλικά έπιπλα είναι τα πιο οικονομικά έπιπλα για τον κήπο, μετά τα πλαστικά.

Τα τραπέζια από fer forgé μπορεί να συνοδεύονται από ένα γυάλινο πλατό ή ένα πλατό από μάρμαρο, με πολύ όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα, και προορίζονται για χρήση σε σκεπασμένο χώρο (κάτω από στέγη ή σε βεράντα για παράδειγμα).

Το fer forgé επιδέχεται πολλά βαψίματα και δίνει έτσι τη δυνατότητα αλλαγής του στυλ της εξωτερικής διακόσμησης. Επίσης μια ειδική επεξεργασία του μετάλλου μπορεί να του προσδώσει ένα ιδιαίτερο στυλ.

Σημαντικό
Αν μείνει εκτεθειμένο σε άσχημα καιρικά φαινόμενα, το μέταλλο μπορεί να σκουριάσει αν δεν έχει την κατάλληλη προστασία με ειδικά προϊόντα παρά την αντιδιαβρωτική προστασία που έχει προβλέψει ο κατασκευαστής.

Η συντήρηση των επίπλων πρέπει λοιπόν να γίνεται με προσοχή και τακτικά.
Τα σιδερένια έπιπλα είναι πιο βαριά και συνεπώς πιο δύσκολα στη μετακίνηση από άλλα υλικά.
Επίσης οι σιδερένιες καρέκλες χρειάζονται και μαξιλάρια για να είναι άνετες.

Συντήρηση
Το fer forgé απαιτεί τακτική συντήρηση για να μην σκουριάσει.
Μια φορά το χρόνο πρέπει να χρησιμοποιείται ένα προϊόν ειδικό για το υλικό αυτό ώστε να μην υπάρξει μελλοντική φθορά.

Αλουμίνιο

Πλεονεκτήματα
Ανοξείδωτο και αναλλοίωτο, το αλουμίνιο αντέχει σε όλα τα καιρικά φαινόμενα και μπορεί να παραμείνει σε εξωτερικό χώρο όλο το χρόνο.
Αντίθετα με τα μεταλλικά έπιπλα, τα έπιπλα από αλουμίνιο δεν κινδυνεύουν να σκουριάσουν.

Είναι ελαφριά και εύκολα στη μετακίνηση.
Συνήθως μοντέρνο, το αλουμίνιο είναι πάντα βαμμένο και μπορεί να προσδώσει ένα ιδιαίτερο στυλ στον κήπο με χρώματα ζεστά ή κρύα ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα αλουμινένια έπιπλα μερικές φορές συνδυάζουν στοιχεία από πλαστικό με άλλα αλουμινένια στοιχεία για περισσότερη άνεση, και μπορούν να χρησιμεύσουν ως σκελετός για μια επένδυση από rattan ή μπαμπού.

Σημαντικό
Το αλουμίνιο αναμφίβολα προσδίδει ένα λιγότερο φυσικό ύφος στον κήπο απ’ότι το ξύλο.

Συντήρηση
Καθώς είναι πολύ ανθεκτικό στις διάφορες κλιματικές συνθήκες, το αλουμίνιο δε φθείρεται και συνεπώς διευκολύνεται η συντήρηση του.
Αντέχει έξω το χειμώνα.
Το νερό και το σαπούνι αρκούν για τον καθαρισμό των επίπλων την αρχή της άνοιξης.

Ξύλο

Πλεονεκτήματα
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του ξύλου είναι πως ενσωματώνεται πολύ καλά και ταιριάζει στον κήπο.
Το ξύλο σαν υλικό έχει ένα φυσικό στυλ και μια αυθεντικότητα που τα άλλα υλικά δεν έχουν.

Το ξύλο εξάλλου είναι πολύ ανθεκτικό στα καιρικά φαινόμενα και η παλαίωση του έχει συνήθως αισθητικό αποτέλεσμα : πατινάρεται στη διάρκεια του χρόνου.
Αν βερνικώνεται σωστά, η όψη του μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτη για πολλά χρόνια.

Σημαντικό
Το βασικό μειονέκτημα του ξύλου είναι η συντήρηση του.
Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο είναι καλό να περνιέται ένα προστατευτικό βερνίκι σε όλο το τραπέζι.

Μπορείτε να αποφύγετε αυτή τη συντήρηση αν το ξύλο πατινάρεται φυσικά με αισθητικό αποτέλεσμα.
Τέλος, το ξύλο είναι σχετικά βαρύ σαν υλικό και συνεπώς πιο δύσκολο στην μετακίνηση.

Συντήρηση
Περάστε μια ή δυο φορές το χρόνο ένα λάδι από lin ή ειδικό λάδι για ξύλο.
Μην αφήνετε το ξύλο έξω κατά τη διάρκεια του χειμώνα γιατί παλαιώνει το έπιπλο πιο γρήγορα ή σκεπάστε το με ένα προστατευτικό πανί. Ετσι διατηρείτε τη ζωντάνια στα έπιπλα κήπου γι αμεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μπαμπού

Πλεονεκτήματα
Συνήθως ντύνει ένα σκελετό από αλουμίνιο ή fer forgé, το μπαμπού προσδίδει στον κήπο μια εξωτική και φυσική όψη.
Καθώς προέρχεται από δάση με σωστή διαχείριση, αποτελεί όπως και το ξύλο μια οικολογική λύση.

Σημαντικό
Η λεπτότητά του το καθιστά εύθραυστο υλικό και οι απότομες κινήσεις μπορούν να προκαλέσουν φθορές στα έπιπλα.
Τα έπιπλα πρέπει να προφυλάσσονται όσο το δυνατόν από τον άσχημο καιρό για να μην περάσει νερό στο μπαμπού.

Θα μπορούσε να προκαλέσει φθορές στο έπιπλο ειδικά αν ο σκελετός είναι από fer forgé (σκουριάς).
Για περισσότερη άνεση χρειάζονται και μαξιλάρια.

Συντήρηση
Αν και είναι πιο δύσκολο να ξεσκονιστεί από τα πλαστικά ή μεταλλικά ή ξύλινα έπιπλα, το μπαμπού είναι αρκετά εύκολο να καθαριστεί.

Η συντήρηση των επίπλων κήπου από μπαμπού πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον εσωτερικό σκελετό του επίπλου: αν πρόκειται για fer forgé, χρειάζεται τακτικός έλεγχος για εμφάνιση σκουριάς.

Σταθεροποίηση της αυλόπορτας

Διαλέγουμε ένα χώρο κατά προτίμηση προφυλαγμένο από δυνατά ρεύματα και αέριδες και μακριά από φυτά που θα μπορούσαν να πιάσουν φωτιά.

Θα ήταν προτιμότερο να τοποθετήσουμε το μπάρμπεκιου απέναντι σε έναν τοίχο, για να αποφύγουμε τυχόν επαφές με το πίσω μέρος της εστίας, που μπορεί να αναπτύξει υψηλές θερμοκρασίες.

Διαλέγουμε ένα χώρο κατά προτίμηση προφυλαγμένο από δυνατά ρεύματα και αέριδες και μακριά από φυτά που θα μπορούσαν να πιάσουν φωτιά.

Θα ήταν προτιμότερο να τοποθετήσουμε το μπάρμπεκιου απέναντι σε έναν τοίχο, για να αποφύγουμε τυχόν επαφές με το πίσω μέρος της εστίας, που μπορεί να αναπτύξει υψηλές θερμοκρασίες.

Συμβουλές

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever.

Εμείς σου δείχνουμε όλα τα είδη επίπλων κήπου εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διαλέξεις εκείνα που θα κάνουν τον χώρο σου όπως πάντα ονειρευόσουν!

top