Το νερό είναι ένας πολύτιμος πόρος που εξαντλείται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Μπορεί το 70% της επιφάνειας της γης να καλύπτεται με νερό, αλλά το γλυκό νερό που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο σπίτι, είναι σήμερα λιγότερο από 3%. Έτσι, η εξοικονόμηση νερού είναι σημαντική αφού το νερό ένας πόρος που πρέπει όλοι να προστατεύουμε! Ευτυχώς, με λίγη προσοχή και μικρές καθημερινές αλλαγές μπορείς να πετύχεις την εξοικονόμηση νερού, να μειώσεις το αντίκτυπο που έχει στον πλανήτη και στους λογαριασμούς σου!

8 τρόποι εξοικονόμησης νερού σε περιμένουν σε μία γρήγορη λίστα, για να αλλάξεις συνήθειες, να μη ξοδεύεις άσκοπα νερό και να φέρεις το ecoliving στα μέτρα σου!

Τα πάντα για την εξοικονόμηση νερού στο σπίτι

1. Εγκατάστησε μειωτήρες ροής νερού που θα βρεις στα υδραυλικά εξαρτήματα ύδρευσης σε όλες τις βρύσες για να αυξήσεις τον πίδακα, να μειώσεις την κατανάλωση και να πετύχεις εξοικονόμηση νερού! Τόσο στις βρύσες του μπάνιου, όσο και στις βρύσες της κουζίνας είναι σημαντικό να μη γίνεται άσκοπη χρήση νερού και αυτό μπορείς να το εξασφαλίσεις με το κατάλληλο εξάρτημα μείωσης ροής νερού! Tοποθετώντας για παράδειγμα έναν μειωτή πίεσης στο ακροφύσιο μιας βρύσης έχεις εξοικονόμηση ροής νερού έως και 50%, ενώ σου επιτρέπει παράλληλα να διατηρείς την ίδια πίεση, αλλά με λιγότερη κατανάλωση νερού. Φυσικά, μη ξεχνάς πώς η συνετή χρήση νερού είναι πολύ σημαντική, όπως το να κλείνεις τις βρύσες όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου, τα πιάτα ή κάνεις δουλειές και έτσι εξοικονομείς έως και 6-7 λίτρα νερού το λεπτό! 
Η υπερβολική κατανάλωση νερού συμβαίνει πολλές φορές άθελά μας. Είναι σημαντικό λοιπόν να ενισχύσεις το σπίτι σου με το κατάλληλο σύστημα όπως μπαταρίες μπάνιου εξοικονόμησης νερού για να κάνεις τις δουλειές σου, χωρίς να χάνεις την άνεσή σου και χωρίς να ξοδεύεις άσκοπα λίτρα νερού! 

2. Σίγουρα έχεις ξανακούσει αυτό το μέτρο πρόληψης, αλλά είναι σημαντικό! Αν είχες μια δύσκολη ημέρα και θέλεις να χαλαρώσεις, προτίμησε να κάνεις ένα σύντομο ντους με μέτρια πίεση, αντί να γεμίσεις την μπανιέρα με νερό. Ένα τυπικό ντουζ 8 λεπτών, μπορεί να καταναλώσει έως και 120 λίτρα νερού, ενώ ένα γρήγορο ντους μόνο 60 λίτρα! Άρα ένα τέτοιο μέτρο πρόληψης μπορέι να  μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 50%. Το γέμισμα της μπανιέρας απαιτεί τέσσερις φορές μεγαλύτερη ποσότητα νερού από το παραδοσιακό ντους και έχει πλέον έρθει η εποχή να σκεφτόμαστε διπλά πριν ανοίξουμε τη βρύση. Επίσης, υπάρχουν ειδικές βρύσες που βοηθούν στην εξοικονόμηση νερού όπως η SENSEA DOCCE που θα βρεις στα τηλέφωνα και σπιράλ μπάνιου
που έχει κουμπί eco stop για να παρέχει εξοικονόμηση νερού έως 45%! Προσπάθησε επίσης να μη σπαταλάς το κρύο νερό που βγαίνει από το ντους όσο περιμένεις να ζεσταθεί, μπορείς να το συγκεντρώσεις σε έναν κουβά και να πλύνεις τα μάλλινα ρούχα που θέλεις στο χέρι!

3. Όταν ετοιμάζεσαι για κάποιο ταξίδι και θα λείπεις ημέρες από το σπίτι, καλό είναι να κλείσεις την παροχή του νερού! Έτσι, θα αποφύγεις κάθε ενδεχόμενο διαρροής που θα σου «κοστίσει» χρόνο, κόπο και χρήματα σε περίπτωση που προκαλέσει ζημιές σε τοίχους και φυσικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ο εχθρός της εξοικονόμησης νερού, αφού μπορεί να γίνει τεράστια σπατάλη νερού!

4. Για να έχεις πάντα τον έλεγχο στην εξοικονόμηση νερού, είναι σημαντικό να ελέγχεις τακτικά τον μετρητή του σπιτιού σου. Είναι πολύ χρήσιμο για την επίβλεψη της κατανάλωσης νερού και θα σου επιτρέψει να καταλάβεις αμέσως εάν υπάρχει παρουσία διαρροών, σε περίπτωση που δεις κάποιους ασυνήθιστους δείκτες!

Τα πάντα για την εξοικονόμηση νερού στον κήπο

5. Τώρα μπορείς να φροντίσεις τον κήπο σου αποτελεσματικά και οικονομικά και να δημιουργήσεις έναν ακόμα πιο «πράσινο» κήπο! Ευτυχώς, ανάμεσα σε όλα τα εξαρτήματα για πότισμα κήπου, υπάρχουν και οι προγραμματιστές ποτίσματος με τους οποίους έχεις καλύτερη ποσότητα νερού, αποφεύγοντας τη σπατάλη όταν λείπεις από το σπίτι! Το αυτόματο πότισμα είναι ένα σημαντικό μέτρο πρόληψης και βιωσιμότητας, καθώς εκτός από την άνεση που σου χαρίζει, δεν υπάρχει ο κίνδυνος να ξεχαστείς ή να το παρακάνεις με το πότισμα! Φυσικά, βολεύει αρκετά να το ρυθμίζεις και να το χρησιμοποιείς τη νύχτα, που το νερό εξατμίζεται πιο αργά! 

6. Επίσης, τοποθετώντας έναν μειωτή πίεσης κήπου για παράδειγμα στο ακροφύσιο μιας εξωτερικής βρύσης έχεις εξοικονόμηση ροής νερού έως και 50%, ενώ σου επιτρέπει παράλληλα να διατηρείς την ίδια πίεση, αλλά με λιγότερη κατανάλωση νερού. Φυσικά, μη ξεχνάς πώς η συνετή χρήση νερού είναι πολύ σημαντική, όπως το να κλείνεις τη βρύση μόλις τελειώσεις με το πότισμα, για να εξοικονομείς έως και 6 λίτρα νερού το λεπτό!

Εξοικονόμηση νερού σημαίνει και εξοικονόμηση χρημάτων!

7. Η διαρροή μιας βρύσης, είναι κάτι που εκτός από ενοχλητικό, μπορεί να γίνει και επικίνδυνο για τους λογαριασμούς σου! Είναι σημαντικό να μην αμελείς τις υδραυλικές επισκευές σου και να επισκεύαζεις όλες τις διαρροές ώστε να εξοικονομήσεις έως και 2000 λίτρα την ημέρα. Ζήτησε σήμερα βοήθεια από έναν υδραυλικό και λύσε ένα μικρό πρόβλημα που μπορεί να προκαλεί την απώλεια περίπου 21.000 λίτρων νερού ετησίως! 

8. Για τη σωστή εξοικονόμηση νερού, προτίμησε συσκευές ενεργειακής κλάσης A + ****, A ++, A +++ για να κάνεις οικονομία και στις οικιακές συσκευές! Οι συσκευές με ενεργειακές ετικέτες συμφέρουν και στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και στους τελικούς λογαριασμούς σου! Μάλιστα, τα νέα πλυντήρια ρούχων και πιάτων επιτρέπουν την εξοικονόμηση νερού κατά 50% και τη ρύθμιση της ποσότητας που παρέχεται ανάλογα με το φορτίο. Είναι επίσης καλό να λειτουργεί το πλυντήριο ρούχων και το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν είναι πλήρως φορτωμένα ή να ρυθμίζεις κατάλληλα τη στάθμη του νερού για το μέγεθος του φορτίου! Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο εξοικονομήσεις ρεύμα, αλλά θα μειώσεις και την κατανάλωση νερού κατά 8200 λίτρα ετησίως!

Η απόσταση ανάμεσα στην εξοικονόμηση νερού και την άσκοπη χρήση νερού είναι μικρή!

Κάνε σήμερα τα βήματα προς την βιωσιμότητα του σπιτιού σου και των λογαριασμών σου, με απλούς τρόπους! Κάθε φορά που ανοίγεις μια βρύση, να θυμάσαι πως λίγα λεπτά χρήσης μπορεί να ισοδυναμούν με πολλά λίτρα κατανάλωσης νερού και η δική μας ευθύνη είναι να αξιοποιούμε το πολύτιμο νερό του πλανήτη μας με σύνεση και προσοχή!

top