Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, αναρωτιέσαι τι να επιλέξεις: ανεμιστήρα οροφής ή κλιματιστικό; Οι ανεμιστήρες οροφής και τα κλιματιστικά έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τις διαφορές και τα οφέλη τους, για να σε βοηθήσουμε να πάρεις την καλύτερη απόφαση για το σπίτι σου.

Αν ψάχνεις για ανεμιστήρες οροφής, δες τη μεγάλη ποικιλία μας. Επίσης, ανακάλυψε τα κορυφαία κλιματιστικά τοίχου για απόλυτη άνεση και δροσιά.

Διαφορές στη λειτουργία τους

Όταν επιλέγεις ανάμεσα σε έναν ανεμιστήρα οροφής και ένα κλιματιστικό, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις βασικές διαφορές στη λειτουργία τους. 

Ανεμιστήρας οροφής
 1. Οι ανεμιστήρες οροφής χρησιμοποιούν πτερύγια για να κυκλοφορούν τον αέρα στο δωμάτιο.
 2. Η κίνηση του αέρα δημιουργεί ένα δροσερό αίσθημα στον χώρο, χωρίς να αλλάζει την πραγματική θερμοκρασία.
 3. Οι ανεμιστήρες μπορούν να λειτουργούν σε διαφορετικές ταχύτητες και ορισμένα μοντέλα διαθέτουν λειτουργία αντιστροφής, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διανομή της θερμότητας το χειμώνα.

Κλιματιστικό
 1. Τα κλιματιστικά λειτουργούν μέσω ενός ψυκτικού κύκλου που απορροφά τη θερμότητα από το εσωτερικό του σπιτιού και την αποβάλει προς τα έξω.
 2. Αποτελούνται από τρία κύρια μέρη: τον συμπιεστή, τον συμπυκνωτή και τον εξατμιστή.
 3. Το κλιματιστικό μπορεί να ρυθμίσει την επιθυμητή θερμοκρασία του δωματίου, προσφέροντας τόσο ψύξη το καλοκαίρι όσο και θέρμανση το χειμώνα (αν είναι μοντέλο με αντλία θερμότητας).

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τους ανεμιστήρες οροφής, ρίξε μια ματιά στη συλλογή μας. Επίσης, ανακάλυψε τα κορυφαία κλιματιστικά τοίχου για να βρεις το ιδανικό για τις ανάγκες σου.

Πλεονεκτήματα του ανεμιστήρα οροφής

 1. Προσφέρει μια «φυσική» δροσιά: Οι ανεμιστήρες οροφής κινούν τον αέρα δημιουργώντας ένα φυσικό αεράκι που δροσίζει το σώμα σου χωρίς να αλλάζει την πραγματική θερμοκρασία του δωματίου.
 2. Είναι μία budget-friendly αγορά: Οι ανεμιστήρες οροφής είναι πιο οικονομικοί στην αγορά και την εγκατάσταση από τα κλιματιστικά. Επιπλέον, η λειτουργία τους κοστίζει έως και 4 φορές λιγότερο, καθιστώντας τους μια εξαιρετική επιλογή για τον προϋπολογισμό σου.
 3. Εξοικονομεί ενέργεια: Οι ανεμιστήρες οροφής καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τα κλιματιστικά, κάτι που τους κάνει πιο φιλικούς προς το περιβάλλον.
 4. Έχει αθόρυβη λειτουργία: Οι ανεμιστήρες οροφής αθόρυβοι παρέχουν άνεση χωρίς τον θόρυβο που μπορεί να δημιουργήσει ένα κλιματιστικό.
 5. Δεν αλλοιώνει την ποιότητα του αέρα: Σε αντίθεση με τα κλιματιστικά, οι ανεμιστήρες οροφής δεν ξηραίνουν τον αέρα και δεν επηρεάζουν την υγρασία του χώρου.


Για περισσότερες επιλογές και πληροφορίες, μπορείς να δεις τη συλλογή μας σε ανεμιστήρες οροφής.

Σημαντικό
Παρά τα πολλά πλεονεκτήματά του, οι ανεμιστήρες οροφής έχουν και ορισμένα μειονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

 1. Δεν προσφέρουν ψύξη όπως τα κλιματιστικά.
 2. Απαιτούν ύψος οροφής για να εγκατασταθούν.
 3. Μπορεί να είναι περιορισμένη η απόδοσή τους σε πολύ μεγάλους χώρους.

Πλεονεκτήματα του κλιματιστικού

 1. Αποτελεσματική ψύξη για ώρες: Με τη δυνατότητα να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία, το κλιματιστικό διατηρεί τον χώρο δροσερό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 2. Έλεγχος Υγρασίας: Πολλά μοντέλα κλιματιστικών προσφέρουν επιλογές ρύθμισης της υγρασίας για άνεση κατά τους θερινούς μήνες.
 3. Καθαρισμός Αέρα: Με ενσωματωμένα φίλτρα αέρα, το κλιματιστικό βοηθάει στην απομάκρυνση σκόνης, βακτηρίων και αλλεργιογόνων.
 4. Σταθερή Θερμοκρασία: Το κλιματιστικό διατηρεί τη θερμοκρασία σταθερή σε όλους τους χώρους του σπιτιού σας.
 5. Ενσωματωμένες Λειτουργίες: Πέρα από την ψύξη, πολλά κλιματιστικά διαθέτουν επιπλέον λειτουργίες όπως θέρμανση, αφύγρανση και ανεμιστήρα.

Σημαντικό
Τα κλιματιστικά παρέχουν άνετη δροσιά αλλά έχουν και ορισμένα μειονεκτήματα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η υψηλή κατανάλωση ενέργειας, η αύξηση του λογαριασμού του ηλεκτρικού και η δυνητική ξήρανση του αέρα στον εσωτερικό χώρο.

Τα «υπερ» σε σύγκριση

Όταν πρόκειται για την επιλογή μεταξύ ανεμιστήρα οροφής και κλιματιστικού, υπάρχουν πολλά να ληφθούν υπόψη.

Ανεμιστήρας οροφής
 1. Ενεργειακή αποδοτικότητα αφού «ανακυκλώνουν» τον φυσικό αέρα.
 2. Χαμηλό κόστος λειτουργίας.
 3. Βελτιωμένη κυκλοφορία αέρα αφού λειτουργούν με ανοιχτά παράθυρα.

Κλιματιστικό
 1. Μεγάλη διάρκεια ψύξης που μπορεί να κρατήσει δροσερό το δωμάτιο για ώρες.
 2. Ελέγχουν και διατηρούν το επίπεδο υγρασίας σταθερό.
 3. Διαθέτουν τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου με WiFi.

Ενεργειακή απόδοση

Ας δούμε μερικές πρακτικές συμβουλές για να βελτιώσεις την ενεργειακή απόδοση του ανεμιστήρα οροφής σου και του κλιματιστικού σου.

Ανεμιστήρας οροφής
 1. Ρυθμίσεις Κατεύθυνσης Περιστροφής: Ρύθμισε την κατεύθυνση περιστροφής του ανεμιστήρα σου ανάλογα με την εποχή. Κατά τους ζεστούς μήνες, ας περιστρέφεται η κατεύθυνση προς τα αριστερά για να δημιουργήσει δροσερότερο αέρα, ενώ κατά τους ψυχρούς μήνες, περιστρέψτε την προς τα δεξιά για να ανακινήσετε τον ζεστό αέρα προς το κάτω μέρος του δωματίου.
 2. Χρήση Συμπληρωματικού Φωτισμού: Σκέψου να χρησιμοποιήσεις τον ανεμιστήρα οροφής σου σε συνδυασμό με φωτιστικά LED ή φωτιστικά με ενσωματωμένο φωτισμό. Αυτό μπορεί να σου επιτρέψει να μειώσεις τη χρήση των φωτιστικών του δωματίου και να μειώσεις έτσι την ενεργειακή κατανάλωση.

Κλιματιστικό
 1. Ρύθμιση Θερμοκρασίας: Ρύθμισε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Ρυθμίζοντας το να λειτουργεί μόνο όταν είσαι στο σπίτι ή όταν χρειάζεται πραγματικά ψύξη ή θέρμανση, μπορείς να εξοικονομήσεις ενέργεια.
 2. Συντήρηση και Καθαρισμός: Καθάρισε τα φίλτρα του κλιματιστικού σου τακτικά και ελέγχε την κατάσταση του συστήματος. Ένα καλά συντηρημένο κλιματιστικό λειτουργεί αποδοτικά και μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση.

Όποιο είναι το δίλημμά σου ανάμεσα σε ανεμιστήρα οροφής και κλιματιστικό, στα LEROY MERLIN θα βρεις ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι.

top