Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί το κατάλληλο μέσο για να αποκτήσεις ζεστό νερό εύκολα, γρήγορα και οικονομικά. Χρησιμοποιώντας ηλιακό για να θερμάνεις το νερό, εξοικονομείς έως και 80% ενέργεια το χρόνο, άρα και χρήματα.

Με διάρκεια ζωής περίπου τα 15 έτη, αποτελεί το ιδανικότερο ίσως μέσο για την θέρμανση του νερού, ιδίως στην χώρα μας που έχουμε ηλιοφάνεια τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Για να επιλέξεις τον κατάλληλο θερμοσίφωνα ανάλογα με τις ανάγκες σου, καλό θα είναι να δώσεις προσοχή στα εξής σημεία:

Κατηγορίες ηλιακών θερμοσιφώνων:

Διπλής ενέργειας όπου ο ηλιακός  μπορεί να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, του ηλίου και του ρεύματος.

Τριπλής ενέργειας όπου εκτός από τις δύο παραπάνω πηγές ο ηλιακός μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα της κεντρικής θέρμανσης του σπιτιού.

Το πλεονέκτημα του ηλιακού τριπλής ενέργειας είναι ότι σε περίπτωση που δεν έχει καθόλου ηλιοφάνεια  ή αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τον καυστήρα θα μπορείς να έχεις ζεστό νερό μέσω του λέβητα του καλοριφέρ.

Είδος συλλέκτη:

Μαύρης βαφής: Ο συλλέκτης αυτός είναι παλαιού τύπου και έχει χαμηλότερή απόδοση σε σχέση με τους συλλέκτες νέας τεχνολογίας.

Επιλεκτικός: Ο επιλεκτικός συλλέκτης αποτελεί την εξέλιξη του μαύρου συλλέκτη. Απορροφά περίπου το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας, ελαχιστοποιεί τις θερμικές απώλειες και προσφέρει υψηλή απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας.  Οι επιλεκτικοί συλλέκτες έχουν πάντα συντελεστή εκπομπής μικρότερο από 5%.

Συλλέκτης σωλήνων κενού ή Vacuum: Οι συλλέκτες αυτοί είναι νέας τεχνολογίας, μεγιστοποιούν την απορρόφηση ενέργειας με αποτέλεσμα να ζεσταίνουν το νερό γρηγορότερα. Το κόστος αγοράς είναι υψηλότερο από τους επιλεκτικούς, αλλά είναι καταλληλότεροι για περιοχές με λιγότερη ηλιοφάνεια κατά την διάρκεια του χρόνου.

Χωρητικότητα δεξαμενής:

Για να αποφασίσεις το μέγεθος της δεξαμενής υπολόγισε περίπου 40 με 50 λίτρα για κάθε άτομο. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερα να αγοράσεις ηλιακό με μεγαλύτερη χωρητικότητα από αυτήν  που χρειάζεσαι.

Η οικογένεια μπορεί να μεγαλώσει και το επιπλέον ζεστό νερό που παράγεται χρησιμοποιείται όχι μόνο για το μπάνιο αλλά και για διάφορες οικιακές εργασίες όπως το πλύσιμο των πιάτων ή ακόμα και την επόμενη μέρα.

Για παράδειγμα, για μια τετραμελή οικογένεια οι ηλιακοί χωρητικότητας 200 λίτρων και πάνω είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή. Για ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά  ένας ηλιακός χωρητικότητας 120 λίτρων καλύπτει τις ανάγκες για ζεστό νερό.

Συντήρηση:

Για την σωστή συντήρηση του ηλιακού και την επιμήκυνση του χρόνου ζωής του, είναι καλό να γίνεται η κατάλληλη συντήρηση μία φορά τον χρόνο. Η συντήρηση μπορεί να περιλαμβάνει την συμπλήρωση του ειδικού ψυκτικού υγρού, την αλλαγή βαλβίδας ασφαλείας καθώς και άλλες εργασίες ανάλογα με το μοντέλο του εκάστοτε ηλιακού.

Είναι πολύ σημαντικό τόσο η εγκατάσταση όσο και η συντήρηση του ηλιακού να γίνεται από πιστοποιημένους και εξειδικευμένους επαγγελματίες για να διασφαλίσεις την σωστή λειτουργία, την μέγιστη απόδοση αλλά  και για να επεκτείνεις την διάρκεια ζωής του.

Τοποθέτηση:

Τέλος, πριν την αγορά του ηλιακού θερμοσίφωνά σου, ανάλογα με το σημείο που θα γίνει η τοποθέτηση θα επιλέξεις τον ιδανικό ηλιακό με βάση το μέρος που θα τον τοποθετήσεις δηλαδή στην ταράτσα ή την κεραμοσκεπή. Συνήθως τα μοντέλα των ηλιακών είναι κατάλληλα και για τα δύο. Χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη βάση στήριξης ανάλογα με το σημείο τοποθέτησης δεν χρειάζεται να ανησυχείς αν θα ταιριάζει στο νέο σου σπίτι.

extra tips:

Το ιδανικό σημείο για την τοποθέτηση του ηλιακού για την μέγιστη αξιοποίηση της ενέργειας  είναι σε κλίση 45° μοιρών από την επιφάνεια τοποθέτησης και με φορά προς την ανατολή του ηλίου.
Το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές είναι καλό προτού αναχωρήσεις για διακοπές να σκεπάσεις τον ηλιακό σου με κάποιο κάλυμμα ή ειδικό πανί καθώς το ζεστό νερό που παράγεται δεν διοχετεύεται κάπου. Έτσι δεν θα ανησυχείς μήπως δημιουργηθεί κάποια βλάβη και θα μπορέσεις να απολαύσεις  ζεστό νερό με το που επιστρέψεις. Δες εδώ καλύμματα ηλιακού θερμοσίφωνα.
 

top