Τα ηλιακά φωτιστικά κήπου έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, καθώς προσφέρουν μια οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον λύση για τον φωτισμό των εξωτερικών χώρων. Τα ισχυρά ηλιακά φωτιστικά κήπου μπορούν να προσθέσουν αισθητική αξία, να βελτιώσουν την ασφάλεια και να δημιουργήσουν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στον κήπο σου.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε διάφορους τύπους ηλιακών φωτιστικών κήπου και θα προσφέρουμε συμβουλές για την επιλογή του κατάλληλου φωτιστικού για τις ανάγκες σου.

Τύποι ηλιακών φωτιστικών κήπου:
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ηλιακών φωτιστικών κήπου που προσφέρουν ευέλικτες λύσεις για τον φωτισμό των εξωτερικών χώρων. Από ηλιακούς προβολείς μέχρι διακοσμητικά ηλιακά φωτιστικά, κάθε τύπος έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά. Δες όλες τις επιλογές εδώ!

Ηλιακοί προβολείς & ηλιακά φωτιστικά δαπέδου

Ηλιακοί προβολείς
Οι ηλιακοί προβολείς είναι ιδανικοί για φωτισμό μεγάλων περιοχών, όπως αυλές, πάρκινγκ και εξωτερικούς τοίχους. Τοποθετούνται εύκολα και παρέχουν ισχυρό φωτισμό, καθιστώντας τους ιδανικούς για ασφάλεια και προστασία.

Τι να προσέξεις στην αγορά ηλιακών προβολέων

 1. Ισχύς φωτισμού: Μετριέται σε lumens (lm) και καθορίζει πόσο φωτεινός θα είναι ο προβολέας. Για βασικό φωτισμό, επιλέξτε προβολείς 1000-2000 lm, ενώ για πιο ισχυρό φωτισμό, όπως για χώρους στάθμευσης, επίλεξε προβολείς άνω των 3000 lm.
 2. Χρόνος φωτισμού: Ο χρόνος φωτισμού υποδεικνύει πόσες ώρες θα λειτουργεί ο προβολέας με μία πλήρη φόρτιση. Επιλέξτε προβολείς με χρόνο φωτισμού τουλάχιστον 8-10 ωρών για να καλύψεις τις νυχτερινές ώρες.

Ηλιακά φωτιστικά δαπέδου
Τα ηλιακά φωτιστικά δαπέδου είναι εξαιρετικά για φωτισμό διαδρομών, μονοπατιών και άλλων περιοχών του κήπου. Είναι εύκολα στην εγκατάσταση και μπορούν να δημιουργήσουν όμορφα φωτιστικά μοτίβα στο έδαφος.

Τι να προσέξεις στην αγορά ηλιακών φωτιστικών δαπέδου

 1. Υλικά κατασκευής: Επίλεξε φωτιστικά από ανθεκτικά υλικά που αντέχουν στις καιρικές συνθήκες.
 2. Αδιάβροχη προστασία: Βεβαιώσου ότι τα φωτιστικά είναι αδιάβροχα για να αντέχουν στις βροχοπτώσεις.

Ηλιακά φωτιστικά τοίχου & απλίκες εξ. χώρου

Ηλιακά φωτιστικά τοίχου
Τα ηλιακά φωτιστικά τοίχου είναι ιδανικά για εξωτερικούς χώρους όπως μπαλκόνια, αυλές και κήπους, προσφέροντας πρακτικό και αισθητικά ελκυστικό φωτισμό. Αυτονομούνται από την ηλιακή ενέργεια, χωρίς ανάγκη εξωτερικής παροχής ρεύματος, προσφέροντας έτσι εύκολη εγκατάσταση και χρήση. Οι κύριες χρήσεις τους περιλαμβάνουν την αποτελεσματική φωτιστική λύση για είσοδο ή μονοπάτια, ενώ ταυτόχρονα διαδραματίζουν ρόλο στη διακόσμηση και την ασφάλεια του χώρου.

Τι να προσέξετε στην αγορά ηλιακών φωτιστικών τοίχου

 1. Αδιαβροχοποίηση και αντοχή στις καιρικές συνθήκες: Βεβαιώσου ότι έχουν κατάλληλη προστασία από τη βροχή και την υγρασία για μακροχρόνια ανθεκτικότητα.
 2. Φωτεινή ισχύς (Lumens): Επίλεξε ανάλογα με τις ανάγκες σου, με υψηλότερη ισχύ φωτισμού για μεγαλύτερες επιφάνειες ή πιο διακριτικό φωτισμό ανάλογα με τη χρήση.
 3. Σχέδιο και αισθητική: Επίλεξε σχέδια που ταιριάζουν στο στυλ του χώρου σου και συμβάλλουν στη γενική αισθητική του.

Απλίκες εξωτερικού χώρου
Οι απλίκες εξωτερικού χώρου αποτελούν δημοφιλή επιλογή για την προσθήκη φωτισμού σε εξωτερικούς χώρους όπως μπαλκόνια, βεράντες και αυλές. Προσφέρουν έναν στιλάτο και πρακτικό τρόπο φωτισμού, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την ατμόσφαιρα του χώρου και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αισθητική του περιβάλλοντος.

Τι να προσέξεις στην αγορά απλίκας εξωτερικού χώρου

 1. Αδιαβροχοποίηση και αντοχή στις καιρικές συνθήκες: Επίλεξε απλικες με αξιόπιστη προστασία από τη βροχή και την υγρασία για να αντέξουν στις διάφορες καιρικές συνθήκες.
 2. Υλικό κατασκευής: Επίλεξε άπλικες από ανθεκτικά υλικά όπως αλουμίνιο ή ανοξείδωτο χάλυβα που θα προσφέρουν μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο.
 3. Σχέδιο και αισθητική: Επίλεξε σχέδια που ταιριάζουν με το στυλ και τη διακόσμηση του εξωτερικού χώρου σας, προσφέροντας εναρμόνιση και ομοιογένεια.

Διαλέγοντας ηλιακά φώτα για κήπο: 4 Tips

 1. Θέλεις αδιάβροχα ηλιακά φωτιστικά κήπου; Η αδιαβροχοποίηση είναι απαραίτητη στα ισχυρά ηλιακά φωτιστικά κήπου, καθώς εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες. Βεβαιώσου ότι τα φωτιστικά που επιλέγεις φέρουν βαθμολογία IP τουλάχιστον IP65, για ανθεκτικότητα σε βροχή, χιόνι και σκόνη.
 2. Θέλεις αυτόνομα ηλιακά φωτιστικά με ρυθμίσεις ασφαλείας; Οι λειτουργίες ασφαλείας μπορεί να περιλαμβάνουν αισθητήρες κίνησης που ενεργοποιούν τον προβολέα όταν ανιχνεύουν κίνηση, φωτισμό έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή ακόμα και ήχους σειρήνας σε περίπτωση ύποπτης εισόδου.
 3. Θέλεις δυνατά ηλιακά φωτιστικά με σωστή θερμοκρασία χρώματος; Το χρώμα του φωτισμού μπορεί να επηρεάσει την ατμόσφαιρα του κήπου σου. Για ζεστό και φιλόξενο φωτισμό, επίλεξε θερμοκρασίες χρώματος 2700K-3000K. Για πιο δροσερό και αναζωογονητικό φωτισμό, επίλεξε 3500K-4000K. Για μοντέρνα αισθητική, δοκίμασε ψυχρές θερμοκρασίες χρώματος 5000K και άνω.
 4. Αναζήτησε ηλιακά φωτιστικά με μεγάλη διάρκεια ζωής και αντοχή στις καιρικές συνθήκες. Επίλεξε φωτιστικά από ανθεκτικά υλικά και με επαρκή προστασία από την υγρασία και τη σκόνη. 

Για περισσότερες ιδέες και προτάσεις, δες επίσης: Φωτιστικά εξωτερικού χώρου & σειρές εξωτερικού φωτισμού.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Πλεονεκτήματα
 1. Οικονομική και οικολογική λύση: Τα ηλιακά φωτιστικά χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια, μειώνοντας το κόστος ενέργειας και τις εκπομπές άνθρακα.
 2. Εύκολη εγκατάσταση: Δεν απαιτούν καλώδια ή ηλεκτρικές συνδέσεις, καθιστώντας την εγκατάσταση απλή και γρήγορη.
 3. Αυτονομία: Λειτουργούν αυτόνομα, προσφέροντας φωτισμό ακόμη και σε περιοχές χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Σημαντικό
 1. Εξάρτηση από το φως του ήλιου: Η απόδοση τους εξαρτάται από την ηλιακή ακτινοβολία, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον φωτισμό κατά τις συννεφιασμένες μέρες.
 2. Περιορισμένη ισχύς φωτισμού: Ορισμένα ηλιακά φωτιστικά μπορεί να μην παρέχουν αρκετό φωτισμό για μεγάλες ή πολύ σκοτεινές περιοχές.

Συμβουλές

Επιπλέον, βεβαιώσου ότι τα ηλιακά φωτιστικά σου τοποθετούνται σε σημεία όπου θα λαμβάνουν αρκετή ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να φορτίζονται πλήρως και να λειτουργούν αποδοτικά τη νύχτα. Ακόμη, έλεγξε αν τα ηλιακά φωτιστικά διαθέτουν ρυθμιζόμενη ένταση φωτισμού για να προσαρμόζεις την ατμόσφαιρα ανάλογα με την περίσταση. Είναι επίσης χρήσιμο να επιλέξεις φωτιστικά με εύκολη εγκατάσταση και συντήρηση, ώστε να απολαμβάνεις τον φωτισμό του κήπου σου χωρίς πολύ κόπο. Μην ξεχνάς να καθαρίζεις τακτικά τα πάνελ των ηλιακών φωτιστικών για να διασφαλίζεις τη μέγιστη απόδοση τους.

Τώρα ξέρεις πως θα βρεις τα πιο ισχυρά ηλιακά φωτιστικά κήπου στα LEROY MERLIN!

top