ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
TOP

Φυτεύω νέο γκαζόν

Το χώμα μπορεί να είναι βαρύ(αργιλώδες, κολλώδες), ελαφρύ(αμμώδες, μη κολλώδες) ή  ισορροπημένο(ιδανικό χώμα). Σημαντική είναι και η οξύτητα του χώματος (όξινο, ασβεστώδες ή ουδέτερο) :

- χώμα πολύ βαρύ: χρειάζεται μεγάλη ποσότητα οργανικού συμπληρώματος

- χώμα πολύ ελαφρύ: χρειάζεται μεγάλη ποσότητα οργανικού συμπληρώματος,

- χώμα με υπερβολική οξύτητα: χρειάζεται ασβέστη ή πωτασική σκωρία,πολύ ασβεστώδες χώμα: χρειάζεται όξινη τύρφη (pH < 4,5) ή άλας θειικού οξέος.
Οργώμα του χώματος

Οργώστε το χώμα περίπου στα 20cmβάθος, αρκετές εβδομάδες πριν την σπορά, για να φύγουν τα αγριόχορτα και να ενσωματωθούν στο χώμα τα συμπληρώματα και τα λιπάσματα.

Ευθυγράμμιση και συμπίεση

Δουλέψτε το χώμα σε στεγνό καιρό με τσουγκράνα ή φτυάρι. Ισιώστε με το ρολό και μετά περάστε το με την τσουγκράνα για να ετοιμάσετε το χώμα για τη σπορά.
Σπορά

- Ελέγξτε την κατανομή των σπόρων στο έδαφος. Για ένα γκαζόν όπου χρειάζονται 3kg ανά 100 τμ, υπολογίστε 30g σπορά και απλώστε την όσο πιο τακτικά γίνεται ανά μέτρο. (αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε πάνω στη συσκευασία του προϊόντος)

- Κάντε τη σπορά όταν ο καιρός είναι ήρεμος και σε μη κολλώδες έδαφος. Σταυρώστε τα περάσματα για καλύτερη κατανομή των σπόρων :Σε έδαφος καλά προετοιμασμένο,χαράξτε παράλληλες ζώνες με κενό 2 μέτρων. Διαιρέστε την ποσότητα της σποράς σε 2 ισομερή τμήματα. Μπορείτε να σπείρετε το πρώτο τμήμα στις χαραγμένες ζώνες και μετά χαράξετε ζώνες με ίδιο κενό μεταξύ τους κάθετα με τις πρώτες για το δεύτερο τμήμα σπόρων.

 - Οργώστε ελαφρά το χώμα και προς τις δυο κατευθύνσεις για να φυτευτούν καλά οι σπόροι.

- Περάστε το ρολό για να κάτσουν καλά οι σπόροι στο χώμα, για να ανέβει το νερό και να σβηστούν τα ίχνη βημάτων.

- Όταν ο καιρός είναι στεγνός ξεκινήστε το πότισμα μέχρι την επόμενη περίοδο των βροχών.