Ο απόλυτος οδηγός για το ποια σόμπα να αγοράσεις για τη θέρμανση του σπιτιού σου. Στα LEROY MERLIN αναλύσαμε κάθε τύπο σόμπας. Διάβασε το άρθρο μας!

Το κρύο έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του και ήρθε η ώρα να επιλέξεις –αν δεν το έχεις κάνει ήδη- τη θέρμανση που θα ικανοποιήσει τις δικιές σου απαιτήσεις.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι θέρμανσης. Ένας από αυτούς είναι η θέρμανση με σόμπα. Η επιλογή της σόμπας είναι η πλέον διαδεδομένη λύση θέρμανσης, καθώς έχει δύο προτερήματα: πρώτα απ’ όλα, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και, επιπλέον, δίνει ένα ζεστό «αέρα» στον χώρο σου, μόνο και μόνο με την όψη της!

Όταν λέμε «σόμπα» δεν αναφερόμαστε στις παλιές ξυλόσομπες που θυμόμαστε από το σπίτι στο χωριό. Υπάρχουν σύγχρονα μοντέλα που μπορούν να κάψουν, τόσο καυσόξυλα, όσο και Pellet ή και άλλα καύσιμα, προκειμένου να παράξουν θερμότητα!

Πριν αρχίσεις την αναζήτηση, θα χρειαστεί να απαντήσεις σε δύο ερωτήματα:
α) Ποιες είναι οι ανάγκες θέρμανσής του σπιτιού σου σε kWh και
β)Τι ποσότητα καυσίμου θα χρειαστεί να καταναλώσεις ώστε να καλύψεις τις παραπάνω ανάγκες.


Τι σόμπα να αγοράσω λοιπόν;


Σόμπες ΞύλουΠλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της ξυλόσομπας περιλαμβάνουν τα εξής
 Προσφέρουν ουσιαστική ζέστη, αφαιρώντας την υγρασία από τον αέρα.

Η έκλυση θερμότητας γίνεται τόσο από την εστία της σόμπας, όσο και από τον θερμό αέρα που διατρέχει το μπουρί. Άρα, όσο μεγαλύτερο το μήκος του, τόσο μεγαλύτερη η απόδοση θερμότητας στον χώρο. Μάλιστα, ειδικά εξαρτήματα μπορούν να αυξήσουν αυτήν την απόδοση.

Απαιτεί μικρότερης ποσότητας ξύλων σε σχέση με το τζάκι, είναι πιο αποδοτική από το τζάκι, τοποθετείται εύκολα και μπορεί να απομακρυνθεί από τον χώρο, του μήνες που δεν χρησιμοποιείται. Ανάλογα τον τύπο της (μαντέμι ή ατσάλι), θερμαίνει άμεσα ή διατηρεί θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα αφότου σβήσει η φωτιά, και προσφέρει στο σπιτικό αυτονομία καθώς, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, μπορείς να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα ή για να ζεστάνεις νερό.

Τα μειονεκτήματα της ξυλόσομπας περιλαμβάνουν τα εξής:
Το πιο σημαντικό μειονέκτημα της ξυλόσομπας είναι η αποθήκευση των ξύλων, που απαιτεί μια στεγνή, εύκολα προσβάσιμη θέση έξω από το σπίτι. Επίσης, οι ξυλόσομπες απαιτούν την συνεχή τροφοδότηση με καύσιμα, άρα και την προσοχή σου.

Κάτι άλλο που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι το κόστος αγοράς των μπουριών (σωληνώσεων καπνού) που μπορεί να είναι αρκετά υψηλό. Μάλιστα, ανάλογα πάντα με την ποιότητα και τα συνολικά μέτρα, μπορεί να φτάσει ακόμα και το κόστος της ίδιας της σόμπας.

Επίσης, οι σωληνώσεις αυτές χρειάζονται περιοδικό καθάρισμα. Η ποσότητα, το είδος και η ποιότητα του ξύλου είναι παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα του καθαρισμού. Ωστόσο, για λόγους ασφαλείας, απαιτείται να καθαρίζεις τα μπουριά τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο!

Τέλος, όλες οι σόμπες, κάποια στιγμή, ανάλογα την χρήση, θα χρειαστούν αντικατάσταση. Δεν είναι κάτι που το παίρνεις και το έχεις για μια ζωή. Οι λαμαρινένιες τρυπάνε, οι μαντεμένιες σπάνε ή χαλάνε οι εσωτερικές σχάρες που έχουν.

top